Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vattenfall stelt besluit over bouw biomassacentrale Diemen uit

25 juni 2020, 09.55 uur · Aangepast 25 juni 2020, 11.25 uur · Door Redactie

De plannen voor de bouw van een biomassacentrale in Diemen zijn door Vattenfall in de ijskast gezet. Aanleiding is de aanhoudende discussie over de nog te bouwen centrale. Het energiebedrijf wil een duidelijk duurzaamheidskader voor biomassa van de overheid afwachten, om vervolgens opnieuw met betrokken partijen in gesprek te gaan. Vattenfall blijft er overigens van overtuigd biomassa op een duurzame manier te kunnen toepassen; van afstel is dus nog geen sprake. 

De komst van de biomassacentrale naar Diemen is al jaren onderwerp van discussie. Omwonenden, maar ook de gemeenteraad van Diemen, hebben geprobeerd de komst van de centrale tegen te houden - tot nog toe zonder succes. Afgelopen april kreeg Vattenfall een vergunning voor de bouw.

Vanwege verplichtingen onder de warmtewet en de eisen die aan nieuwbouwwoningen worden gesteld om te verduurzamen, werkt het bedrijf aan een overstap van warmte uit de gascentrales in Diemen naar warmte uit andere bronnen, zoals een elektrische boiler, geothermie, restwarmte uit datacenters, aquathermie, waterstof en biomassa.

Quote

'We verwachten een definitief besluit te kunnen nemen na volgend jaar zomer'

Martijn Hagens, Vattenfall Nederland

Volgens het bedrijf is van die opties alleen biomassa op korte termijn op grote schaal beschikbaar. Biomassacentrales worden door milieupartijen gezien als grote houtkachels, die hele bossen verslinden. Desondanks zegt Vattenfall ervan overtuigd te zijn dat het biomassa op een verantwoorde, duurzame manier kan toepassen.

'Naar verwachting publiceert de Nederlandse overheid binnenkort een duurzaamheidskader voor biomassa dat beschrijft onder welke voorwaarden biomassa een breed gedragen bijdrage aan onze klimaatdoelen kan leveren', aldus Martijn Hagens van Vattenfall Nederland. 'Ondertussen blijven we doorwerken aan de voorbereidingen van dit project, zoals we hebben afgesproken in het Klimaatakkoord. We verwachten een definitief besluit te kunnen nemen na volgend jaar zomer.'

Ook in Amsterdam is er discussie over de komst van een biomassacentrale.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938