Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mag ik nú dan wel met meer mensen in de auto zitten? En meer vragen over de coronacrisis

26 juni 2020, 07.00 uur · Aangepast 27 juni 2020, 13.08 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Mag ik nú dan met meerdere mensen in de auto zitten?

vele amsterdammers

Wie deze rubriek op de voet volgt, zal opgevallen zijn dat deze vraag vaak terugkomt. We krijgen nog bijna dagelijks een mailtje binnen over het aantal mensen dat in een auto mag zitten. Voor veel Amsterdammers blijven de regels onduidelijk en die zijn misschien ook wel wat onlogisch. 

Zeker nadat er al enkele maatregelen werden versoepeld, werd er gehoopt dat er weer meerdere mensen - ook buiten het eigen huishouden - in een auto konden zitten. De regels bleven daarentegen streng. Een autoritje met een aantal vrienden zat er bijvoorbeeld nog niet in. Daarvoor kon zelfs een boete worden gegeven.

Maar nu kunnen we deze 'autovraag' voor het eerst beantwoorden met: ja, binnenkort wel. In de persconferentie van 24 juni maakte premier Rutte namelijk bekend dat het per 1 juli weer mogelijk is om gezamenlijk met een auto te reizen. 

Er geldt dan geen maximum aantal passagiers. Zelfs niet als de inzittenden niet tot hetzelfde huishouden behoren. In dat laatste geval adviseert het kabinet wel om een mondkapje te dragen.

De versoepeling zal door veel vraagstellers toegejuicht worden. Bovendien schept dit veel meer duidelijkheid. Veel mensen vroegen zich eerder bijvoorbeeld af waarom je wél mocht vliegen, terwijl de meeste reizigers in een vliegtuig ook niet tot hetzelfde huishouden behoren. 

Nu de verspreiding van het virus enigszins onder controle is, ziet het kabinet ruimte om ook de regels voor automobilisten te versoepelen. Zelfs carpoolen is straks gewoon weer toegestaan. En dat kan handig zijn voor ouders waarvan de kinderen nu weer naar school of de sportclub gaan.

Door de crisis en afwezigheid van bijvoorbeeld toeristen, waren de prullenbakken een stuk leger. Wat is het effect hiervan op onze ratstadsgenoten?

warner

Ook voor ratten is het openbare leven behoorlijk veranderd door de coronacrisis. Zo waren de restaurants tijdelijk dicht, waardoor er voor hen minder hapjes te vinden waren. Hoe is de coronacrisis dan voor deze 'ratstadsgenoten', zoals Warner ze noemt, verlopen?

'Ratten zijn opruimers van afval. Als je ze een kans geeft, dan benutten ze deze. Maar door de coronacrisis zijn de kansen verminderd', zegt rattenexpert, dichter en bioloog Albert Weijman. 'Er zijn minder mensen op straat en er is minder afval.'

Desondanks zegt Weijman zich verder geen zorgen te maken over het lot van de ratten. 'Die rooien het wel, het zijn geweldige beesten. Een rat vindt altijd zijn weg in deze mensentuin.'

Wel vertoonden sommige ratten opvallend gedrag tijdens de crisis. Zo hielden ze zich in New York niet langer schuil in restaurants, maar klommen de diertjes onder de motorkap van een auto, melddeThe New York Times. De draadjes in de motor zouden hen doen denken aan grond met wortels. 

Maar inmiddels zijn zowel de dieren in de stad als wijzelf weer een beetje terug naar ons oude leven. 'Wilde ratten zijn eigenlijk ook gewoon Amsterdammers', aldus Weijman. 

Wat de ratten overigens op ons voor hebben, is dat zij volgens het RIVM niet vatbaar lijken te zijn voor het virus. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld eenden en koeien. Fretten en nertsen blijken wél gevoelig te zijn voor besmetting met COVID-19.

Voor mensen met astma, copd of paniekaanvallen is zo'n mondkapje eigenlijk niet te doen. Maar wat als zij dan toch met het ov willen?

Ramona Verkruijsen

Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer (ov) is verplicht voor iedereen die ouder is dan 13 jaar. Daarop gelden helaas geen uitzonderingen. Maar voor sommige mensen kan het dragen van een mondkapje extra vervelend zijn.

Zo wijst Ramona ons erop dat astmapatiënten hier bijvoorbeeld erg benauwd door kunnen worden. Zelf is ze al een paar keer onwel geworden terwijl ze een mondkapje op had. Maar Ramona wil wél graag met het ov blijven reizen.  

Welke opties heeft ze dan? 'Dat mensen met een longaandoening het snel benauwd krijgen met het dragen van een mondkapje horen we regelmatig. Wij adviseren alleen met het ov te gaan als het echt niet anders kan', vertelt een woordvoerder van het Longfonds.

Wel geeft fonds een paar adviezen mee, om het dragen van een mondkapje in elk geval iets aangenamer te maken. Zo worden mensen met een longaandoening aangeraden om een mondkapje van dichtgewoven, maar dunne stof.

Daarnaast is het verstandig om thuis te oefenen met het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld door eerst eens een mondkapje op te zetten als je rustig op een stoel zit. Vervolgens kun je dan voorzichtig een rondje door huis lopen, in een traag tempo. 'Probeer daarna een half uurtje je mondkapje op te houden terwijl je een boek leest', luidt het advies.

Als dat lukt en iemand durft het aan om het mondkapje in het ov te gebruiken, dan is het vooral van belang dat diegene de tijd neemt. 'Zodat je op adem kunt komen en niet meer benauwd bent bent wanneer je instapt.' Het is wel echt belangrijk om vervolgens een mondkapje op te zetten, benadrukt het Longfonds, zeker als iemand een longziekte heeft. 

'Veel mensen met een longziekte hoesten regelmatig en kunnen daardoor anderen sneller besmetten als ze zelf besmet zijn', wordt vermeld. 'De klachten lijken in het begin vaak op hun chronische klachten, waardoor het kan gebeuren dat longpatiënten een besmetting niet direct in de gaten hebben.'

Wie daarna toch nog klachten heeft over het ov, kan bij reizigersorganisatie Rover terecht. 'We hebben contact met Rover om de klachten van mensen met een longziekte te monitoren', aldus de woordvoerder.

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.