Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vakbond beschuldigt Uber van verzieken van taximarkt en wil actie van wethouder

29 juni 2020, 16.37 uur · Aangepast 29 juni 2020, 18.50 uur · Door Redactie

Wethouder Sharon Dijksma krijgt vandaag van vakbond FNV een zogenoemd witboek overhandigd dat moet aantonen dat de taximarkt 'verziekt is'. In het witboek staan onder meer ervaringen opgetekend van chauffeurs.  

Flickr / Leonid Mamchenkov

Volgens de FNV komt de verziekte taximarkt hoofdzakelijk door Uber. 'We willen na de coronacrisis een gezonde taximarkt met een eerlijk inkomen en rechtsbescherming voor alle taxichauffeurs', zegt FNV-bestuurder Amrit Sewgobind.

De chauffeurs die voor Uber werken, hebben het bepaald niet breed. Volgens FNV verdienen de chauffeurs met werkweken van vijftig uur nauwelijks het minimumloon en houden ze gemiddeld bruto 260 euro minder over dan hun collega-taxichauffeurs.  

Geen verbetering

Hoewel veel verschillende gemeenten taxiverordeningen hebben, heeft dat niet tot een verbetering geleid, stelt FNV. Volgens de vakbond is het nog steeds Uber die aan de touwtjes trekt in Amsterdam. 

Met de overhandiging van het witboek wil de vakbond de wethouder 'munitie geven om de regelgeving in de taxibranche bij de landelijke politiek aan de kaak te stellen'.

Uber was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938