Whatsapp

Cultuur

Theaters en concertzalen maken zich klaar voor uitbreiding bezoekersaantallen

29 juni 2020, 19.58 uur · Door Redactie

Theaters en concertzalen maken zich klaar voor aankomende woensdag, want dan mogen ze hun bezoekersaantallen uitbreiden, mits de 1,5 meter afstand gehouden wordt. Cultuurinstellingen zijn flink aan het verbouwen om ervoor te zorgen dat ze nog wat extra gasten kunnen verwelkomen. 

Op 1 juni mochten theaters, restaurants, musea en bioscopen weer open voor maximaal 30 personen, meegerekend personeel. Vanaf 1 juli geldt er geen maximum meer van 30 personen, maar is de ruimte leidend in plaats van het aantal bezoekers.

3,5 miljoen verlies

Het Concertgebouw kijkt hoopvol naar de toekomst, maar maakt zich ook zorgen. Normaal gesproken kunnen er zo'n tweeduizend bezoekers in het cultuurpaleis aan de Van Baerlestraat.

Door de nieuwe maatregelen zullen dat maar 350 gasten zijn. 'Het kan niet al te lang doorgaan zonder overheidssteun. We hebben afgelopen periode steun van de overheid ontvangen.', vertelt Concertgebouw directeur Simon Reinink.

Door die steun houden ze het financieel vol tot het einde van het jaar. Maar volgens Simon Reinink wordt het volgend jaar spannend 'Het gaat om grote bedragen, per maand verliezen we drie kwart miljoen euro, zonder steun.' 

Niet rendabel

De vorige zomer ontving het Bostheater ongeveer 77.000 bezoekers, deze zomer schatten ze het rond de 7.000. 'Het kost geld, maar tegelijkertijd hebben we ook een functie en ik denk dat we die zo goed mogelijk moeten doen.' zegt Ingejan Ligthart Schenk. 'We zijn niet een bedrijf, dat alleen maar over winst gaat', vervolgt hij. 

Elk nadeel heb z'n voordeel

Het Bostheater maakt gebruik van drie verschillende plekken op het terrein. Op elke plek speelt een ander toneelgezelschap. Hierdoor kunnen ze meer voorstellingen spelen per dag. Ingejan Ligthart Schenk ziet ook kansen in het kleine aantal bezoekers dat zijn theater gaat ontvangen deze zomer. Hij kon een hele nieuwe programmering maken, waardoor hij veel intiemer theater kon maken. 

Vanaf 1 juli zullen meerdere cultuurinstellingen hun deuren openen voor het Amsterdamse publiek. 

đŸ’¬ Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938

Whatsapp