Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vakantieverhuur alleen nog met vergunning en in deel van het centrum verboden

1 juli 2020, 06.45 uur · Door Redactie

Voor bewoners van het Wallengebied en het zuidelijk deel van de grachtengordel is het vanaf vandaag niet meer toegestaan om hun woning te verhuren aan toeristen. In de rest van de stad is toeristische verhuur alleen nog mogelijk onder strenge voorwaarden en met een vergunning.

AT5 / Luuk Koenen

Het verbod geldt voor de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en Grachtengordel Zuid. Uit onderzoek dat de gemeente heeft laten doen, blijkt dat er in die buurten 'buitengewoon veel' toeristen zijn en de leefbaarheid ernstig onder druk staat.

In de rest van de stad mag alleen nog een woning worden verhuurd met een vergunning en voor een maximum van dertig nachten per jaar aan maximaal vier personen. Een vergunning kost 45 euro en kan worden aangevraagd op de website van de gemeente. Daarbij moet ook elke keer als de woning wordt verhuurd, dit worden gemeld via de website van de gemeente.

Uitspraak Raad van State

De nieuwe regels volgen op een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde afgelopen januari dat de eerdere gemeentelijke regels rond vakantieverhuur onwettig zijn en dat iedereen een vergunning nodig heeft bij de verhuur van een woning. Wethouder Laurens Ivens (Wonen) zei daarop dat hij de uitspraak als een belangrijke kans zag in de strijd tegen 'explosieve vakantieverhuur'.

Tot 1 augustus geeft de gemeente alleen een waarschuwing als een woning zonder vergunning wordt verhuurd, mits aan de voorwaarden en voorschriften van vakantieverhuur wordt gehouden. Wie daarna zonder vergunning een woning verhuurt, riskeert een boete van 20.750 euro. Wie de vakantieverhuur niet meldt, riskeert een boete van 6.000 euro.

Airbnb bezorgd

Airbnb is het niet eens met de nieuwe regeling: 'We zijn erg bezorgd omdat deze voorstellen illegaal zijn en de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden.' Volgens het verhuurplatform is vakantieverhuur niet het probleem in de eerder genoemde buurten. 'We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen korte termijn oplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938