Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Jan Cremer onderscheiden voor zijn culturele bijdrage aan de stad

30 juni 2020, 16.22 uur · Door Redactie

Kunstenaar en schrijver Jan Cremer heeft vanmiddag de Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt gekregen van locoburgemeester Rutger Groot Wassink. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn bijdrage aan het culturele leven in Amsterdam.

Gemeente Amsterdam

'Zijn werk en de internationale aandacht die het kreeg, heeft mede bijgedragen aan de aantrekkingskracht van Amsterdam als open, creatieve en vooral vrije stad', aldus de gemeente. 'Met zijn werken heeft hij het literaire klimaat mede bepaald en het boeken- en uitgeverijbedrijf in Amsterdam een belangrijke boost gegeven.'

Literaire vernieuwing

Cremer werd geboren in Enschede en studeerde aan de kunstacademies in Arnhem, Den Haag en Parijs. Zijn roman Ik, Jan Cremer uit 1964 maakte hem in één klap beroemd. Hoewel het boek veel kritiek kreeg vanwege de expliciete seksscènes, werd hij door zijn literaire collega's als Jan Wolkers geroemd om zijn literaire vernieuwing. Van het boek werden meer dan 12 miljoen exemplaren verkocht.

Hij verwierf ook bekendheid door zijn beeldende kunst. Zijn werk is onder meer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, maar ook in Museum de Fundatie in Zwolle, het Gemeentemuseum Den Haag en het Groninger Museum.

Frans Banninck Cocqpenning

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode
van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam.