Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Halsema: 'Naamswijziging Coentunnel bespreken met Amsterdammers'

2 juli 2020, 09.43 uur · Aangepast 2 juli 2020, 10.15 uur · Door Redactie

Burgemeester Halsema heeft voorgesteld om een eventuele naamswijziging van de Coentunnel te gaan bespreken met de inwoners van Amsterdam. Dit zei ze gisteravond tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces. DENK en GroenLinks hebben een motie ingediend om de naam te veranderen. 

De partijen willen dit vanwege het brute geweld en de vele doden in Indonesië in de 17e eeuw onder leiding van VOC-gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen.

'We verschillen niet van mening over het historische oordeel over Coen, maar op dit moment ben ik er niet voor. We gaan stadsgesprekken voeren over discriminatie en racisme en willen de bevolking zelf de gelegenheid geven om een keuze te maken', zegt Halsema. Er is ook een onderzoek aangekondigd naar de positie van discutabele standbeelden en straatnamen in de openbare ruimte. 

Stalinlaan

De discussie over de geschiedenis moet volgens Halsema in zijn geheel worden gevoerd, 'en niet op basis van losstaande of incidentele verwijzingen of monumenten in de stad'. In de jaren 50 werd de naam van de Stalinlaan veranderd in de Vrijheidslaan. De burgemeester vertelde dat dat toen ook gebeurde onder druk van de publieke opinie .

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938