Start van hoofdcontent

Stad

nl

Met hoeveel mensen mag ik nu varen? En meer vragen over de coronacrisis

3 juli 2020, 07.00 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Met hoeveel mensen mag je op een boot varen? En kan dat zonder mondkapje?

H. Peters

Sinds juni is het weer mogelijk om met meer dan twee personen door de Amsterdamse grachten te varen. Voorwaarde is wel dat de opvarenden 1,5 meter afstand houden, tenzij zij tot één huishouden behoren.

'Er is nog maar één regel in de openbare ruimte: je houdt 1,5 meter afstand', legde Halsema daarover uit in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. Hoeveel mensen er dan mee kunnen varen, hangt vooral af van de grootte van de boot.

Wel geldt er - gezien de algemene regels in Amsterdam - een maximum aantal mensen om mee in een bootje te zitten. In 2019 werd namelijk vastgelegd dat er niet meer dan 12 personen plus een schipper aan boord mogen op de Amsterdamse wateren. Op die manier wil de gemeente overlast tegengaan.

Wie toch met een groter gezelschap wil varen, kan een boot huren met een vergunning. En dat mag inmiddels ook weer in deze coronatijd. Al houden de verhuurbedrijven wel rekening met de richtlijnen en hygiënevoorschriften van het RIVM. 

Zo worden mensen die tot de risicogroep behoren soms gevraagd om hun boottochtje nog even uit te stellen, hetzelfde geldt voor mensen met klachten. Het dragen van een mondkapje is daarentegen niet nodig.

Want gezichtsbescherming is alleen verplicht in het openbaar vervoer, op de pont en op de veerboten naar de Waddeneilanden. In de auto wordt een mondkapje wel aangeraden als mensen niet tot eenzelfde huishouden behoren, maar dat is vooral om dat daar vaak geen 1,5 meter afstand gehouden kán worden.

In een boot mag je niet zitten zonder afstand te houden. Toch zijn de boottochtjes nu erg populair, zeker nu veel Nederlanders vakantie vieren in eigen land. De boten zijn daarom niet aan te slepen.

Kenners waarschuwen wel voor chaos op het water, als mensen misschien nog wat minder ervaring hebben. Bovendien is een boot niet een aanschaf om in een opwelling te doen, stellen zij. 

Mag ik met mijn vriendinnen (onder de 18) uit eten zonder afstand te houden?

Kate Corzilius

We hebben er even op moeten wachten, maar de horecagelegenheden zijn inmiddels weer open. Een diner in een restaurant wordt nu vaak gezien als een extra speciaal uitje. Ook de 14-jarige Kate kan niet wachten om samen met haar vriendinnen uit eten te gaan. 

Maar ze zou het wel gezelliger vinden als het groepje samen aan tafel kan zitten, zonder afstand te hoeven houden. Daarom wil Kate graag weten of dat weer mag.

Een eerste ingeving is misschien om te zeggen: nee, dat mag niet. Vooral omdat er zo vaak gehamerd wordt op het belang van afstand houden. En voorheen vormden alleen huishoudens en kinderen onder de 12 jaar hierop een uitzondering. 

Maar volgens het RIVM laten de coronacijfers zien dat niet alleen kinderen onder 12 jaar minder vatbaar zijn voor het virus. Hetzelfde blijkt nu te gelden voor jongeren tot 17 jaar.

Want kinderen van 0-17 jaar vertegenwoordigen slechts 1,3 procent van alle gemelde coronapatiënten. Bovendien is van alle patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, maar 0,6 procent jonger dan 18 jaar.

Daarom is nu besloten dat jongeren onder de 18 jaar onderling ook geen afstand meer hoeven te houden. Kate en haar vriendinnen kunnen dus gezellig naast elkaar zitten als ze uit eten gaan. 

Waar kan ik me laten testen voor een reis naar de Azoren?

Tanja van Bijnen

Een vakantie naar het buitenland kan in principe weer, maar is niet zonder risico. Bovendien moet de reiziger aan enkele verplichtingen voldoen. Wie vanuit Nederland naar een vakantieoord vliegt, dient bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring bij zich te hebben.

Voor het land van bestemming is dat soms nog niet voldoende. Bij aankomst in de Azoren, onderdeel van Portugal, moet je dan ook een negatieve coronatest kunnen laten zien. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur.

Maar hoe kom je aan zo'n test? Vanwege de schaarste zijn de testen van de GGD alleen bedoeld voor mensen met klachten. Wel zijn er een aantal commerciële alternatieven, maar het is verstandig om daar kritisch op te zijn. Zo zijn de sneltesten die op internet aangeboden volgens het RIVM eigenlijk niet betrouwbaar.

Er zijn wel laboratoria die voldoen aan de RIVM-richtlijnen. Zoals het Coronalab, dat zich specifiek op reizigers richt. Bovendien bieden sommige vliegmaatschappijen een mogelijkheid aan om je te laten testen, voordat je op reis gaat.

Om gebruik te kunnen maken van de Health Services van KLM, hoef je niet per se met deze vliegmaatschappij te reizen. Maar er zit wel een aardig prijskaartje aan: een test kost zo'n 145 euro. Ook bij het Coronalab is dat het geval. Dat terwijl Corendon voor sommige bestemmingen een gratis test aanbiedt.

Bovendien is zo'n test geen garantie. 'Een COVID-19 PCR-test is een momentopname', schrijft KLM. 'Het kan zijn dat je nog in de incubatietijd zit en het virus nog niet aangetoond kan worden, – óf je wordt besmet in de periode tussen de testafname en je reis.'

Als iemand uiteindelijk met een ongeldige test aankomt op de Azoren, zal diegene worden gevraagd om daar alsnog een test te doen. De uitslag moet dan worden afgewacht in het hotel of op de camping.

Maar ook als je goed voorbereid op reis gaat, is het aan te raden om het reisadvies voor de Azoren goed in de gaten te blijven houden. Voor de meeste regio's in Portugal geldt een geel advies, maar door een uitbraak is het advies rondom Lissabon en Porto bijvoorbeeld alweer aangepast naar oranje. En dan gelden er weer extra regels.

Over AT5 Coronavragen
AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.