Politiek

NL
V

Halsema komt noodlijdende evenementenbranche tegemoet

2 juli 2020, 20.25 uur · Door Redactie

Met het kwijtschelden van verschuldigde leges, een coulanceregeling rond de subsidieverstrekking  en het versneld afgeven van vergunningen wil de gemeente de zwaar getroffen evenementensector tegemoet komen. Daarbij wordt ook bekeken of evenementen die dit jaar vanwege de coronacrisis zijn afgelast een plek kunnen krijgen op de kalender van 2021.

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Wel wil ze daarbij vasthouden aan de eerder gestelde ambitie om overlast voor omwonenden verder terug te dringen en evenementen verder te verduurzamen.

De evenementensector is door de coronacrisis hard geraakt. Naar schatting bestaat de branche voor de helft uit zzp'ers die in een keer zonder werk kwamen te zitten. Een groot deel van de festivalorganisatoren denkt dat zij het einde van het jaar niet gaan redden. Halsema waarschuwt dat door faillissementen het 'zeker voorstelbaar' is dat er een verschraling optreedt in het aanbod van evenementen in de stad.

Coulanceregeling

Om de organisatoren tegemoet te komen, worden verschuldigde leges voor de evenementenvergunning in geval van annulering als gevolg van Covid19 niet geïnd. Ook mogen organisatoren een deel van de ontvangen subsidie gebruiken om reeds gemaakte kosten te dekken, of mogen ze die gebruiken voor de invulling van een nieuw evenement.

Sinds 1 juli is het voor organisatoren weer mogelijk om een vergunning aan te vragen voor een evenement. Halsema vindt dat een strikte naleving van de regels en eisen van groot belang is, maar dat gezondheid niet het enige is dat moet worden meegewogen. 'Amsterdammers hebben ook behoefte om weer samen te komen, te vieren en te genieten van muziek, kunst en cultuur. Daarom zal het college, nu er weer ruimte is, met een positieve grondhouding kijken naar aanvragen.' Wel moet er genoeg draagvlak zijn bij bewoners, ondernemers en de buurt.

Schrappen van regels

Op de langere termijn wil de burgemeester kijken naar het schrappen van onnodige regels, het stroomlijnen van het vergunningenproces en het meerjarig zekerheid bieden van een plek op de kalender. Ook oppert ze om financiële drempels voor organisatoren tijdelijk te verlagen en om het evenementenfonds te verhogen voor organisatoren die voldoen aan de ambities rond duurzaamheid.

Om de stad te ontlasten wil het stadsbestuur nadrukkelijk op zoek naar de samenwerking met andere gemeenten. Zo wordt onderzocht of het Amsterdamse Bos op een of andere manier in kan haken op het nieuwe Amsterdamse evenementenbeleid. En zal er in de tweede helft van dit jaar hierover ook afstemming plaatsvinden met Weesp. Ook wordt gekeken naar een mogelijke nieuwe evenementenlocatie in Almere.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938