Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Met de Cuyperstrap kun je nu droog van trein naar metro

6 juli 2020, 17.09 uur · Aangepast 6 juli 2020, 17.45 uur · Door Redactie

De bouw van de nieuwe Cuyperstrap in de hal van het Centraal Station is vandaag afgerond. De trap is een directe verbinding tussen het treinstation en de metro's, waardoor reizigers nu helemaal overdekt kunnen overstappen. Na een vertraging van enkele maanden is de trap vandaag officieel geopend door wethouder Sharon Dijksma. 

De Cuyperstrap is genoemd naar de architect van het Centraal Station, Pierre Cuypers, die het gebouw eind negentiende eeuw ontwierp.

Dertig seconden sneller

De trap is een belangrijk onderdeel van de nieuwe entree van het CS. Door deze te nemen van of naar de metro ben je iets van een halve minuut sneller.

Dat lijkt misschien niet zoveel, maar het is een groot voordeel. 'Je bent niet alleen sneller, je mag ook binnendoor en dus reis je hoog en droog. Die dertig seconden helpen ook met het beter reguleren van de reizigersstromen', vertelt Dijksma.

De bouw van de trap kostte 6,3 miljoen euro en bleek ingewikkelder dan vooraf gedacht, met name door een zwakke vloer en omdat er niet te veel overlast mocht zijn. Er moesten nieuwe ontwerpen gemaakt worden en dit zorgde voor vertraging. Tijdens de bouw werden de werkzaamheden afgeschermd door een grote witte kubus.

Ook werd de grond bevroren om grondwater tegen te houden. Al met al een hele klus en het project is nog niet klaar. De centrale hal krijgt ook nog een opknapbeurt. 'Je wilt eigenlijk toch een soort iconisch visitekaartje voor de reizigers achterlaten, zeker als ze naar het centrale station van de hoofdstad komen', aldus Sharon Dijksma

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938