Start van hoofdcontent

Stad

nl

Coronaklussers en online bestellingen zorgden voor dertig procent meer grofvuil

9 juli 2020, 08.05 uur · Aangepast 9 juli 2020, 08.17 uur · Door Redactie

30 procent meer grofvuil en bijna 40 procent meer afval dat naar gemeentelijke afvalpunten gebracht werd: de coronacrisis heeft de gemeente voor een heus afvalprobleem gesteld. De extra inzameling en verwerking van klusafval, glas en karton heeft de gemeente naar schatting 1,2 miljoen euro extra gekost en dat is alleen nog maar over de periode tot 1 juni.

Jarno Grob/AT5

In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Ivens (Reiniging) dat het aangeboden afval explosief groeide toen mensen door de coronacrisis noodgedwongen veel tijd in en om het huis doorbrachten. Zo werd er veel geklust en waren er grote schoonmaken. 'Daarnaast werd wat men nodig had voor de verschillende bezigheden vaak besteld via het internet en deze spullen werden als pakket bezorgd in kartonnen dozen. Dit resulteerde in een enorme stijging van huishoudelijk afval.'

AT5 maakte eerder onderstaande reportage over afvalinzameling aan het begin van de coronacrisis.

AT5

Tegelijkertijd werden Amsterdammers minder netjes in het aanbieden van al dat afval, zo schrijft de wethouder. Veel meer afval werd naast de containers geplaatst, terwijl die nog niet vol zaten en kartonnen dozen werden niet meer verscheurd en in de papiercontainer gestopt. 

29 extra vuilniswagen

Om al het afval te verwerken werden in totaal 29 extra vuilniswagens ingezet, waarvan er 14 alleen karton ophaalden. Ook werd het afval vaker opgehaald , zijn routes aangepast, is er extra personeel ingehuurd en werden er afvalverkenners ingezet. Vooral aan het begin van de crisis was de personele bezetting bij de ophaaldienst niet optimaal, omdat personeelsleden vaker preventief naar huis gestuurd werden wanneer zij coronagerelateerde klachten ontwikkelden.

De extra inzet van middelen en het vaker ophalen van grofvuil kon toch niet altijd zorgen voor schone straten. Zo leek de Van Spilbergenstraat begin juni op een vuilnisbelt. AT5 sprak daar met de wanhopige horecaondernemer Mustafa.

AT5

Om de afvalproblemen de komende periode het hoofd te kunnen blijven bieden, heeft de wethouder een aantal maatregelen genomen. Zo worden er extra handhavers ingehuurd die gaan controleren op het juist aanbieden van afval. Amsterdammers die zich niet aan de afvalregels houden kunnen eerder een boete verwachten. Daarnaast komt er een publiekscampagne waarmee Amsterdammers gewezen worden op de afvalregels. 

Op probleemlocaties worden volle afvalcontainers vaker geleegd en wordt bijgeplaatst afval sneller opgeruimd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938