Start van hoofdcontent

video

nl

Drukte bij de voedselbank door corona: 'Rijen tot het einde van de straat'

12 juli 2020, 07.00 uur · Aangepast 12 juli 2020, 07.16 uur · Door Redactie

Sinds de invoering van de coronamaatregelen in maart is het aantal aanmeldingen bij de voedselbank toegenomen. Waar het aantal aanmeldingen in heel Amsterdam met een kwart is toegenomen, ligt dat aantal bij de voedselbank in Oost zelfs nog veel hoger. 

Roger de la Chambre, vrijwilliger bij de voedselbank op het Makassarplein in Oost, meldt dat er bijna 150 huishoudens zijn aangemeld, terwijl dit aantal voor de coronamaatregelen nog op zo'n 85 lag. En bij zo'n huishouden kan het gaan om één persoon, maar ook om zes of zeven. In totaal zijn er dus waarschijnlijk honderden mensen bijgekomen die gebruik moeten maken van de voedselbank. 

Ook de klanten van de voedselbank hebben de toegenomen drukte opgemerkt. Eén klant zegt dat de rij soms tot aan het einde van de straat staat. Klanten zijn door zeer uiteenlopende redenen aangewezen op de voedselhulp: 'De één heeft een verbroken relatie, de ander is zijn baan verloren.'

Directeur van buurthuis Archipel, Shazia Russo Ishaq, bevestigt dat veel mensen hun baan kwijt zijn geraakt door corona. Volgens haar zijn het zzp'ers die zonder opdrachten komen te zitten, maar ook parttimers en fulltimebanen die in uren worden gekort, en daardoor in de problemen komen. 

Schuldhulp

De gemeente trekt 1,2 miljoen euro extra uit om schulden van Amsterdammers die door de coronacrisis zijn geraakt te voorkomen. 'Op het gebied van schuldenproblematiek zitten we op dit moment nog in de stilte voor de storm', aldus wethouder Armoede Marjolein Moorman (PvdA).

Het geld wordt gebruikt om de bestaande Amsterdamse aanpak vroegsignalering uit te breiden. Daarbij bezoeken schuldhulpverleners Amsterdammers met betalingsachterstanden om ze te helpen bij hun financiële problemen, zodat problematische schulden voorkomen kunnen worden.

'Zal druk blijven'

Ondanks het feit dat de coronamaatregelen nu zijn versoepeld en de economie weer voorzichtig op gang komt, denkt De la Chambre dat het voorlopig druk zal blijven bij de voedselbank: 'Ik verwacht dat we de komende maanden nog wel een toename van de klanten zullen blijven zien hier.'