Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Gaybars houden darkrooms gesloten: 'Duivels dilemma waar snel antwoord op was'

24 juli 2020, 19.28 uur · Aangepast 24 juli 2020, 19.43 uur · Door Redactie

De bars gaan open, maar de darkrooms in Eagle Amsterdam, The Web, The Cuckoo's Nest en Dirty Dicks blijven gesloten. Dat hebben de eigenaren samen besloten. Zij vinden dat zij niet de veiligheid van medewerkers en bezoekers kunnen garanderen met betrekking tot het coronavirus. Ze hopen dat méér ondernemers zelf hun verantwoordelijkheid nemen als handhaving van coronamaatregelen lastig is.

Het is nu eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat een darkroom zou moeten zijn: het licht schijnt fel en er is niemand te bekennen. De vier grootste gaybars met darkrooms zijn pas net weer open óf gaan dat volgende week, maar dus zonder de seksruimtes. De bar blijft wel open.

De beslissing was lastig te maken, omdat de ruimtes het 'selling point' van de bars zijn. 'Heeft het dan wel zin om open te gaan? Houden mensen zich er wel aan? Komen er nog wel mensen? Maar we doen het wel', vertelt medewerker van Eagle Amsterdam, Erik Philips. 

Ook de eigenaar van The Web en The Cuckoo's Nest, Arjan Kroner, vond het een 'duivels dilemma'. Het antwoord was voor hem wel snel gevonden: 'De veiligheid. Het is investeren in morgen.'
Voor Eagle Amsterdam is het dubbel pech: hun 'labyrinth' was nét nieuw. 'Het is dus nog niet eens gebruikt. We denken er nu aan om alles weg te halen, zodat we dan toch tien man extra in de zaak kwijt kunnen', vertelt Philips. 
De eigenaren hopen dat méér ondernemers zélf ingrijpen wanneer ze merken dat handhaven van de coronaregels lastig is. Ook al gaat dat ten koste van de inkomsten. Volgens hen hebben meer horecazaken moeite met de anderhalve meter afstand en drukte, maar ingrijpen wordt vaak niet gedaan. 'Wat willen we dan? Dat we over drie weken weer helemaal dicht moeten? Dan hebben we helemaal niets meer', aldus Philips.

Met de Pride, die morgen van start gaat, is de verwachting dat het de komende maand drukker wordt. Om dat in goede banen te leiden gaan de eigenaren maandag in gesprek met de gemeente. 'Langzaamaan zullen we gaan kijken of er mogelijkheden zijn, maar dat zal zeker niet vanouds zijn voorlopig', vertelt Kroner.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938