Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Auto's en scooters mogen Haarlemmerstraat en -dijk niet meer op

27 juli 2020, 12.00 uur · Aangepast 27 juli 2020, 19.20 uur · Door Redactie

Wethouder Sharon Dijksma gaat opnieuw straten herinrichten om voetgangers meer ruimte te geven. Op de Haarlemmerstraat en -dijk worden auto's en scooters straks geweerd en op de Museumbrug mogen ze in nog maar een richting rijden. 

Auto's mogen alleen nog tussen 7.00 uur en 12.00 uur laden en lossen. Alle parkeerplekken worden tijdelijk
opgeheven en omgezet in extra laad- en losplekken en fietsparkeerplekken. Het aantal fietsnietjes in de straat wordt verdubbeld. De bestaande fietsenrekken in de straat worden een kwartslag gedraaid, waardoor er volgens de gemeente 'nog meer ruimte op het voetpad ontstaat'.

Volgens Dijksma hebben bewoners en ondernemers in de straat gezegd dat ze de vanwege het coronavirus aangeraden anderhalve meter afstand moeilijker kunnen houden omdat het drukker wordt. 'Door maatregelen te nemen op verschillende drukke plekken in de stad zorgen we dat iedereen in Amsterdam zo veilig mogelijk van de zomer kan genieten.'

Museumbrug eenrichtingsverkeer

Dijksma verandert ook de verkeerssituatie op de Museumbrug, die brug wordt eenrichtingsverkeer voor auto's. Dit betekent dat autoverkeer vanaf de Stadhouderskade niet meer de brug op mag afslaan.

Voetgangers kunnen straks op het fietspad lopen en een deel van de fietsers moet de rijbaan op. Fietsers die vanaf de Stadhouderskade komen, gaan de rijbaan van de Museumbrug op. Fietsers die richting de Stadhouderskade gaan blijven wel op het fietspad.

Auto 'te gast' in Rijnstraat

Ook op de Rijnstraat wordt het fietspad deel van het voetpad en gaan de fietsers de rijbaan op. Automobilisten zijn 'te gast' en delen de rijbaan met fietsers. De maximumsnelheid in de straat wordt 30 km per uur. De nieuwe situatie wordt met borden, markeringen en hekken duidelijk gemaakt. De eerste drie dagen staan er ook verkeersregelaars om alles soepel te laten verlopen.

De werkzaamheden voor de Museumbrug staan gepland in de avond en nacht van 30 juli. De Rijnstraat wordt aangepast in de week van 10-14 augustus. En in de Haarlemmerstraat zullen de werkzaamheden in fases plaatsvinden, tussen nu en 14 augustus.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938