Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oostenburg: verdichten met behoud van rauwe randjes

6 augustus 2020, 15.10 uur · Aangepast 6 augustus 2020, 15.58 uur · Door Redactie i.s.m. Syntrus Achmea

Er worden de komende vier jaar maar liefst 1800 nieuwbouwwoningen op Oostenburg gebouwd. Samen met Kattenburg en Wittenburg behoort Oostenburg tot de Oostelijke Eilanden. De nieuwe wijk moet een echte stadswijk worden met een mix van woningen, cafés, restaurants en winkels. Veel nieuwbouw op een relatief klein stuk grond. Hoe houd je een dichtbebouwde wijk leefbaar? Dat onderzoekt het AT5 programma Bouw Woon Leef deze maand.

AT5

Verdichten, vergroenen, verduurzamen

Verdichting, dus bouwen binnen bestaand bebouwd gebied, wordt vanuit Europa en het Rijk aangemoedigd. Dit hoeft geen negatieve invloed te hebben op de leefbaarheid volgens Daan Zandbelt, rijksadviseur van de leefomgeving. 'Meer verdichting leidt tot meer ruimte voor groen, wat leidt tot meer duurzaamheid.'

Hij noemt dit een 'positieve spiraal'. Doordat voorzieningen als scholen, winkels en restaurants in de buurt zijn, hoeft er minder ruimte vrijgemaakt te worden voor de auto en is er dus meer ruimte voor groen.

Behoud industrieel karakter

Oostenburg ligt ingeklemd tussen het spoor en de Czaar Peterstraat, en is een voormalig industrieterrein. De inmiddels monumentale Van Gendthallen waarborgen dit industriële verleden van de wijk. 'Het gaat een stoer stuk stad worden', zegt architect Ronald Janssen. Het ontwerp van de nieuwe gebouwen verwijst naar de oude gebouwen door de materiaalkeuze 'beton, staal en baksteen', aldus de architect.

De nabijheid van water, voorzieningen en groene perken zullen volgens de architect en de belegger zorgen voor een fijne leefomgeving, ondanks de hoge bouwdichtheid.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in en om Amsterdam.