Whatsapp

Politiek

Politici kritisch op corona-aanpassingen straten: 'Een rommeltje'

3 augustus 2020, 20.45 uur · Aangepast 4 augustus 2020, 08.19 uur · Door Redactie

Verschillende politieke partijen zetten vraagtekens bij de aanpassingen van de Museumbrug, Jan Pieter Heijestraat en  Eerste van Swindenstraat. De gemeente heeft betonblokken, hekken en borden neergezet, zodat fietsers naar de rijbaan gaan en voetgangers meer ruimte krijgen.

Gemeenteraadslid Tiers Bakker noemt de Eerste van Swindenstraat na de aanpassingen 'gevaarlijk'. 'Er staat allemaal moderne kunst op de weg, mooie tekens. Maar het middel moet niet erger worden dan de kwaal', vindt hij. 

Het stadsbestuur heeft in mei al aangekondigd om te gaan onderzoeken of fietsers op meer plekken de weg op konden. In juli bleek pas welke straten daarvoor waren uitgekozen, toen de gemeenteraadsleden en stadsdeelpolitici met reces waren.

Quote

'De coronamaatregelen overvallen ons allemaal, net als met de mondkapjes'

tiers bakker, gemeenteraadslid sp

Bakker bevestigt dat hij overvallen is door de keuze voor de straten. 'Ja, het is natuurlijk zo, de coronamaatregelen overvallen ons allemaal, net als met de mondkapjes.' Volgens VVD-duoraadslid Daan Wijnants hebben de bestuurders in de verschillende stadsdelen de straten uitgekozen. 'Sowieso had niemand kunnen voorzien dat het zo zou gaat. Want dit is natuurlijk een rommeltje.'

Sarah Berckenkamp, stadsdeelcommissielid van D66 in West, heeft het stadsdeelbestuur om opheldering gevraagd. 'Voor zover ik weet zijn de bewoners en gebruikers niet geïnformeerd en is er geen inspraak geweest.' Ze is niet tegen het vrijmaken van de fietspaden, maar wil wel dat er eerst naar ondernemers en bewoners geluisterd wordt. Ook stelt ze voor om kunstenaars te vragen de afsluitingen van de fietspaden onder handen te laten nemen.

Als het aan Bakker ligt, komen er in ieder geval in de Eerste van Swindenstraat en de Jan Pieter Heijestraat verkeersregelaars te staan, die de weggebruikers op de nieuwe situatie wijzen. 'Je zult nu de veiligheid moeten garanderen. Je kunt niet zeggen, nu alles weghalen. Want het is wel coronatijd.'

Wijnants wil dat er door professionals opnieuw gekeken naar de hele situatie. 'Ze moeten hier met een goed bureau dat verstand heeft van verkeerskundige ingrepen gaan kijken of je dit niet op een veel slimmere manier   gaan kijken of je dit op een veel slimmere manier kunt doen, of veel mooier. Het ziet er ook niet uit.'

Quote

'Een goed bureau moet hier naar kijken. Het ziet er ook niet uit'

Daan Wijnants, gemeenteraadslid vvd

Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma laat weten dat de klachten bekend zijn en dat er contact is met buurtbewoners. Wel is het zo dat het voornaamste doel blijft om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Het afsluiten van de fietspaden lijkt dus voorlopig niet veranderd te worden. De maatregelen gelden in ieder geval tot eind oktober en kunnen daarna verlengd worden. 

Vorige week is er door de gemeente een schouw gedaan in de Jan Pieter Heijestraat. 'Dat heeft onder andere tot gevolg gehad dat er een groot aantal borden wordt verwijderd om een rustiger straatbeeld te krijgen, dat er op de fietspaden tussen de zijstraten extra voetgangerssymbolen worden aangebracht en dat de betonblokken achter de afzethekken door de ondernemers mogen worden vervangen door plantenbakken', laat de woordvoerder van Dijksma weten.

Ook het aantal betonblokken op de Museumbrug aangepast. Op foto's was te zien dat er afgelopen vrijdag langs de Stadhouderskade negen op een rij stonden. Vandaag waren er daar nog maar vijf van over. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938

Whatsapp