Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Groot deel Amsterdamse banen onder zware druk

6 augustus 2020, 16.52 uur · Door Redactie

Door de coronacrisis staan meerdere sectoren onder druk. Ruim een derde van de banen zou in de gevarenzone zitten, meldt de gemeente. Krimp is er al in onder meer de horecasector, maar ook binnen de verhuur en overige zakelijke diensten. 

Schiphol

De Amsterdamse economie zou relatief sterker geraakt worden door de coronacrisis dan de landelijke economie. 'Dit komt doordat een aantal kwetsbare sectoren relatief sterk vertegenwoordigd zijn', schrijft de gemeente. 

De banen in sectoren die het meest onder druk komen te staan, vormen 44 procent van de totale Amsterdamse werkgelegenheid. 

'Zeer grote krimp'

34 procent van de banen van werknemers in Groot-Amsterdam staat onder druk van 'zeer grote krimp'. Dat ligt 2 procent boven het landelijke gemiddelde. Bij uitzendbanen gaat dat zelfs om 95 procent.

Deze 'zeer grote krimp' zou zichtbaar zijn in meerdere sectoren. Ook cultuur, sport en recreatie, luchtvaart en sierteelt behoren daartoe. 

Weinig vaste contracten

De vaste contracten zijn daar schaars. Zo werken in de horeca veel oproepkrachten en zijn er veel uitzendkrachten werkzaam op het gebied van verhuur en overige zakelijke diensten. 

De werknemers zijn daardoor extra kwetsbaar. En dan zijn de zzp'ers hierbij nog niet eens meegerekend. 

'Grote krimp'

Ook in de detailhandel (non-food), overige dienstverlening en technologische industrie staan de banen onder druk. Hetzelfde geldt voor personenvervoer over land en autohandel. Hier is sprake van 'grote krimp'.

Regelingen

Er zijn daarom eerder al verschillende regelingen ingesteld, waaronder TOGS en Tozo. Deze moeten ervoor te zorgen dat Amsterdammers nog enigszins hun inkomen behouden.

Wel verwacht de gemeente dat er meer mensen in de bijstand komen, zodra deze regelingen zijn afgelopen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938