Start van hoofdcontent

Stad

nl

Facebook en Instagram verbieden afbeeldingen van Zwarte Piet

11 augustus 2020, 18.47 uur · Door Redactie

Beelden van Zwarte Piet zijn vanaf vandaag verboden op Facebook en Instagram. Het gaat om foto's en video's waarbij Zwarte Piet als een racistische karikatuur wordt afgebeeld. Deze kunnen worden verwijderd zodra het bericht gerapporteerd wordt.

Bart Post

Het nieuwe beleid van Facebook is onderdeel van een brede wereldwijde aanpak tegen blackface. Foto's en video's van Zwarte Piet die verwijderd kunnen worden laten een beeld zien van een Piet met een zwart geschminkte huid en stereotype kenmerken, zoals een pruik met zwarte krullen en rode lippen en oorbellen.

Afbeeldingen van Zwarte Piet die wel zijn toegestaan gebruiken het beeld om neutraal over Zwarte Piet te praten, bij neutrale berichtgeving of als de racistische karikatuur wordt veroordeeld.

Niet alleen beelden van Zwarte Piet worden geweerd op Facebook en Instagram, ook bepaalde joodse stereotypen worden verwijderd. Hierbij gaat het om schadelijke joodse stereotypen zoals de bewering dat joden de wereld regeren of de dienst uitmaken in belangrijke instituties.

Het beleid gaat met terugwerkende kracht in. Dat betekent dat afbeeldingen van Zwarte Piet die voor vandaag zijn geplaatst ook verwijderd kunnen worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938