Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ganzenhoef over lachgas: 'Een jointje prima, maar ballonnen maken die kinderen kapot'

15 augustus 2020, 13.05 uur · Door Redactie

De mediamakers van Bijlmer Nieuws zien om zich heen veel jongeren lachgas gebruiken. Dat terwijl de gevaren - van neurologische problemen tot zelfs verlamming - ook steeds duidelijker blijken. In Ganzenhoef gingen Marjarozo en Jacky Benjamin voor Wij Zijn Amsterdam de straat op om de meningen over de ballonnetjes te peilen. 

Zeker nu het uitgaansleven plat ligt, is er geen parking of pleintje meer waar je niet af en toe lege ballonnen of lachgaspatronen vindt. Zo ook in de omgeving  van winkelcentrum Ganzenhoef in Zuidoost. Marjarozo en Jacky Benjamin, beiden aangesloten bij platform Bijlmer Nieuws, gaan daar voor Wij Zijn Amsterdam de straat op om te horen hoe bewoners over lachgas denken. 

Jointje is prima

'Ik zie heel vaak van die ballonnetjes  en patronen op de grond liggen bij mijn flat', zegt een man op een bankje in het winkelcentrum. Hij voegt toe blij te zijn dat zijn kinderen het in ieder geval niet doen. 'Die ballonnen maken kinderen kapot', vindt een vrouw. Dit in tegenstelling tot een jointje, dat zij geen probleem vindt. 'Je gaat lekker slapen en staat weer vrolijk op.' Een buurtbewoner naast haar op het bankje beaamt dat. 'Ik rook mijn jointje en dat doet me goed, al veertig jaar. Die andere spullen wil ik niet zien'. 

De meest jongeren op straat hebben wel eens lachgas gebruikt. Een van hen vond het tegenvallen. 'Het is heftiger dan ik dacht. Mensen onderschatten het. Het was ook too much voor mij.' Een andere jongen ziet het ook vaak om zich heen, maar zegt het zelf niet te doen. 'Er zijn mensen die gehandicapt zijn geworden en niet kunnen bewegen. Ik vind gewoon dat het moet stoppen.'

Quote

'Het kan je ook een rolstoel kosten. Want daar ga je uiteindelijk in zitten.' 

jacky benjamin tegen gebruikers van lachgas

Influencers

Steeds meer mensen worden inderdaad behandeld voor neurologische klachten na lachgasgebruik en komen soms  zelfs in een revalidatiecentrum terecht. Het kabinet werkt nu ook aan een wet om vanaf 2021 recreatief lachgasgebruik te verbieden.

In afwachting daarvan, wil de gemeente Amsterdam toch al iets doen om het gebruik terug te dringen, zoals inzetten van influencers om jongeren op andere gedachten te brengen. 'Ik denk dat dat wel kan helpen', vindt een dame op straat. Hoewel iemand anders benadrukt dat de meeste influencers zelf juist ook lachgas gebruiken. 

Het advies van de mensen in Ganzenhoef aan jongeren die regelmatig aan de ballonnen lurken is duidelijk: 'Stop ermee. Het kan je hersenen in de war brengen.' Of, zo stelt een andere geïnterviewde: 'Zorg goed voor jezelf, sta sterk in je schoenen en doe het gewoon niet. Het kan je leven kosten.' En, zo vult Benjamin aan: 'Het kan je ook een rolstoel kosten. Want daar ga je uiteindelijk in zitten.' 

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.