Start van hoofdcontent

Stad

nl

Honderden bij stille tocht voor doodgeschoten Bas van Wijk

14 augustus 2020, 19.21 uur · Aangepast 14 augustus 2020, 20.47 uur · Door Redactie

Honderden mensen zijn vanavond afgekomen op de stille tocht voor de doodgeschoten Bas van Wijk. Familie en vrienden liepen vanaf 19.00 uur vanaf voetbalclub RKSV Pancratius, de voormalige voetbalclub van Van Wijk, door Badhoevedorp.

Na de dodelijke schietpartij vond er een stille tocht plaats. - Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Familieleden en vrienden droegen een wit t-shirt met daarop de tekst Onze Held. Op de rug staat #AllesisvoorBassie. Langs de kant werd een erehaag van honderden mensen gevormd.

Dodelijke schietpartij

Van Wijk werd zaterdag op klaarlichte dag doodgeschoten op een zwemsteiger bij de Nieuwe Meer, vermoedelijk omdat hij wilde voorkomen dat het horloge van een vriend van hem werd gestolen. Burgemeester Femke Halsema zei dinsdag dat Bas de hoogste prijs had betaald voor zijn moed.

Burgemeesters Marianne Schuurmans en Femke Halsema liepen ook mee. De familie had nadrukkelijk aangegeven dat de tocht geen politiek karakter heeft. 

Demonstratie

De demonstratie tegen zinloos geweld die naar aanleiding van de schietpartij zondag wordt georganiseerd, is vanwege de verwachte toeloop verplaatst van de Dam naar het Museumplein.

De politie hield woensdag vijf Amsterdammers aan voor de dodelijke schietpartij. Een van hen werd donderdag vrijgelaten en is geen verdachte meer. Een ander heeft inmiddels bekend op Van Wijk te hebben geschoten. Samen met de andere drie mannen zit hij vast in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met hun advocaat.

Bijeenkomst

De gemeente organiseert donderdag een speciale bijeenkomst voor omstanders die getuige waren van de dodelijke schietpartij.

LIVE: Stille tocht voor doodgeschoten Bas van Wijk

LIVE: Vanavond herdenken familie en vrienden met een stille tocht de 24-jarige Bas van Wijk die op 8 augustus bij een recreatieplas in Amsterdam doodgeschoten werd

Posted by NH Nieuws on Friday, August 14, 2020