Start van hoofdcontent

Stad

nl

Emotionele Indië-herdenking op de Dam: 'Majesteit, we wachten op excuses van ú!'

15 augustus 2020, 17.13 uur · Aangepast 15 augustus 2020, 17.41 uur · Door Redactie

Naast de nationale herdenking in Den Haag was er op de Dam voor het eerst ook een herdenking van de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië, vandaag precies 75 jaar geleden. 

AT5

Het Nationaal Monument op de Dam is een bijzondere plek voor Indische Nederlanders, want naast urnen met grond uit 11 Nederlandse provincies, is er achter in het monument ook een urn ingemetseld met grond uit Indonesië.

Doel van de herdenking is dan ook, vertelt initiatiefneemster Peggy Stein, om die urn in ere te herstellen: 'In ieder geval de geschiedenis achter de urn en de erevelden waar onze familieleden liggen, die we heel graag besproken hebben, en ja dat is hier, die is hier ingemetseld, dus dat is voor ons heel belangrijk.'

Quote

'Nooit is er een schone oorlog, laat iedereen dat goed weten'

Indië-veteraan John bruininga

Ook aanwezig was Indië-veteraan John Bruininga die eerder dit jaar zijn koninklijke onderscheiding afgooide nadat koning Willem-Alexander in Indonesië excuses aanbood voor het Nederlands geweld in de voormalige kolonie.

Vandaag droeg de 87-jarige marinier, uit respect voor zijn gevallen strijdmakkers, zijn medailles toch, maar met een zwart kruis erdoorheen: 'Ik richt mij tot de majesteit. Majesteit, wij zitten te wachten op úw excuses, al 75 jaar lang. En als u dat doet, is het een koning waardig. Onze koning, wij zijn onderdanen van u. En dat moet hij nooit vergeten.'

De organisatie hoopt met de eerste herdenking een nieuwe traditie in het leven te hebben geroepen om zo het leed tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht van een nieuwe generatie te brengen. 

Voor meer verhalen van overlevenden en nabestaanden, bekijk de reportage in de video bovenaan dit artikel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938