Start van hoofdcontent

Stad

nl

Witte rozen voor doodgeschoten Bas bij demonstratie op Museumplein

16 augustus 2020, 11.47 uur · Aangepast 16 augustus 2020, 17.15 uur · Door Redactie

Naar schatting tussen de 100 en 200 mensen kwamen vandaag naar het Museumplein voor de vorige week doodgeschoten Bas van Wijk. De organisatoren wilden met het protest de boodschap all lives matter uitdragen.

Op het veld stond een podium waar witte rozen voor waren gelegd. Met gekleurde stippen, 3000 in totaal, waren de plekken gemarkeerd waar de deelnemers op konden staan zodat ze voldoende afstand van elkaar konden houden.

De organisatie zei vooraf niet in te kunnen schatten hoeveel mensen er op de demonstratie af zouden komen. Naar schatting waren er uiteindelijk tussen de honderd en tweehonderd mensen. Jammer, vindt een bezoeker. 'Teleurstellend hoe Amsterdam zich weer te schande zet. Dat er weer geen hondekop komt.' Ook een ander snapt er niets van. 'Waar is iedereen? Het is waarschijnlijk een geaccepteerd iets.'

Tijdens de demonstratie gaf organisator Myra een speech, net als haar twee dochters. Verder was er een optreden van Baas B., hij zong het nummer 'Zinloos', over zinloos geweld.

'Waarom ik hier sta? Omdat ik een moeder ben en zelf ook een Bassie heb', zegt een vrouw die Van Wijk ook daadwerkelijk gekend heeft. 'Ik ken hem uit het verleden. Als kleine Bassie. Een paar jaar geleden heb ik hem opnieuw ontmoet als grote vent, mooie kerel. En dan nu dit.' Ook mensen die Van Wijk niet kenden kwamen naar het plein, om te demonstreren tegen zinloos geweld in het algemeen. 'Ze lopen tegenwoordig met zo'n kanon op straat. Dat hebben ze op zak als ze naar een feestje gaan', zegt een demonstrant. 

De 24-jarige Van Wijk werd vorige week zaterdag doodgeschoten bij de Nieuwe Meer, vermoedelijk omdat hij wilde voorkomen dat het horloge van een vriend van hem werd gestolen. Op sociale media werd #gerechtigheidvoorBas al snel trending. Ook werd de vergelijking met de protesten voor Black Lives Matter gemaakt.

'Alle levens doen ertoe'

Daarop besloot het YouTube-kanaal Moet Je Horen TV een demonstratie aan te vragen. Hoewel de organisatoren zeggen er geen politieke demonstratie van te zullen maken, willen ze wel de boodschap meegeven 'dat alle levens ertoe doen'. 'Wij zijn tegen racisme', zegt organisator Myra op een filmpje op het kanaal. 

Vrijdag werd in Badhoevedorp, de plaats waar Van Wijk opgroeide, een stille tocht gehouden. Tijdens die tocht werd Van Wijk herdacht door familie en vrienden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938