Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouders doodgeschoten Samuel willen zaak tegen politie: 'Geschokt door brute daad'

19 augustus 2020, 14.03 uur · Aangepast 19 augustus 2020, 18.54 uur · Door Redactie

De ouders van de 23-jarige Duitse influencer Samuel Baker, die vorige week werd doodgeschoten door de politie, willen een rechtszaak starten. Ze zijn een inzamelingsactie gestart om geld op te halen voor de 'beste advocaten'. Dat laat hun advocaat via een verklaring aan AT5 weten.  

'Drie schoten van een pistool - bij iemand die al op de grond ligt - waarom?!', schrijven de ouders in hun verklaring. De nabestaanden verwijten de Amsterdamse politie niet de-escalerend te hebben opgetreden.

Ouders ernstig bezorgd voor het incident

Volgens de ouders waren zij al voor het incident op de hoogte van de verwarde toestand waar hun zoon in verkeerde. 'Door de berichten die hij stuurde die dag leek hij tijdelijk veranderd, verward en psychotisch, maar ook hulp zoekend. Een toestand die volkomen atypisch is voor zijn karakter.'

Ze maakten zich ernstige zorgen en zeggen de Amsterdamse politie voor hulp te hebben gebeld, al voor het incident. 'We benadrukten in het bijzonder dat onze zoon medische hulp en zorg nodig had vanwege zijn onverklaarbare en plotselinge verdwijning en verandering van karakter', schrijven zij.

Quote

'We voelen een diepe walging en zijn geschokt door deze brute daad'

Ouders Samuel baker

Baker was een fitness-influencer met meer dan 170.000 volgers. Hij werd afgelopen donderdag doodgeschoten door de politie in de Honselersdijkstraat in Nieuw-West. Op beelden is te zien dat hij een groot mes in zijn hand heeft en zichzelf iets dreigde aan te doen. Bij zijn arrestatie ontstond er een worsteling. Daarbij werd drie keer geschoten, waarna hij overleed.

Ook de ouders van Baker zagen deze beelden en vinden het 'onvergeeflijk' hoe de politie heeft gehandeld. 'We zijn ervan overtuigd dat getrainde veiligheidstroepen in staat moeten zijn om een ​​dergelijke situatie op te lossen door middel van gerichte ontwapening. In plaats daarvan benaderden ze onze zoon agressief en vuurden drie dodelijke schoten van dichtbij af op een hulpbehoevend persoon, die op de grond lag.'

Zoals gebruikelijk is bij dit soort incidenten doet de Rijksrecherche verder onderzoek. Politiechef Frank Paauw liet eerder in Het Parool weten dat de politie met geen mogelijkheid tot de verwarde Baker kon doordringen. De situatie was volgens hem niet meer te controleren en de aanwezigheid van kinderen in de binnentuin speelde ook een rol.

Quote

'Als de politie maar iets voorzichtiger had gehandeld, zou onze zoon nog in leven zijn'

OUDERS SAMUeL baker

Wat er op het moment van het incident met Baker aan de hand was is onduidelijk. Mogelijk was er drugs in het spel, maar dat geloven de ouders niet omdat hij daar het type volgens hen niet voor is.  'Het gebruik van drugs is in tegenspraak met alles waar onze zoon voor stond in zijn leven. Het is daarom voor ons onmogelijk om de toestand van Samuel kort voor zijn dood te begrijpen of zelfs maar uit te leggen'.

Geldinzamelingsactie 

De ouders zijn een geldinzamelingsactie gestart zodat ze mogelijk een zaak kunnen beginnen. 'We eisen volledige opheldering van de omstandigheden en gebeurtenissen die hebben geleid tot het neerschieten van onze zoon.' Met het geld willen ze de advocaten bekostigen, maar het ook besteden aan zaken van andere slachtoffers waarbij politiegeweld is gebruikt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938