Start van hoofdcontent

Stad

nl

Directeur Passenger Terminal verwacht geen enkel cruiseschip meer dit jaar

20 augustus 2020, 08.35 uur · Door Redactie

Geen enkel cruiseschip zal dit jaar nog het anker uitgooien in Amsterdam, dat verwacht de directeur van de Passenger Terminal, de plek waar de zeereuzen normaal liggen afgemeerd als ze de stad bezoeken. Slechts één cruiseschip deed dit jaar de stad aan en het voer ook nog eens weg op Nieuwjaarsdag.

The Photographer

Directeur Dick de Graaff vertelt tegen de NOS dat van de 116 schepen die Amsterdam zouden bezoeken, er nog een tiental op de voorlopige planning staan. Maar ook die schepen verwacht hij dit jaar niet meer. 

600 duizend euro belasting

De ingevoerde toeristenbelasting van acht euro per passagier maakte al dat cruiserederijen vaker kozen voor de havens van IJmuiden en Rotterdam. Maar door het uitbreken van de coronacrisis ligt de cruisemarkt helemaal op zijn gat. Volgens De Graaff hadden er dit jaar zo'n 75 duizend passagiers de stad kunnen bezoeken die goed geweest zouden zijn voor 600 duizend euro aan belastinginkomsten. Maar al dat geld loopt de stad nu mis. Het belastinggeld komt bovenop de ontbrekende inkomsten voor toeristenwinkels en de horeca.

Afgelopen jaar werd de economische waarde van zeecruises voor de regio rond Amsterdam en IJmuiden nog onderzocht. Daaruit bleek dat de cruise-industrie in 2018 zo'n 156 miljoen euro vertegenwoordigde. Dat geld valt nu dus grotendeels weg.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938