Start van hoofdcontent

Stad

nl

Financiële hulp voor ouders met schoolgaande kinderen: 'Je hoeft je niet te schamen je bent niet de enige'

24 augustus 2020, 15.55 uur · Aangepast 24 augustus 2020, 16.13 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Ruim 27.000 kinderen in Amsterdam groeien op in armoede. Ouders met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen hulp krijgen bij de kosten voor hun schoolgaande kinderen. 

AT5

De gemeente wil namelijk dat alle kinderen in Amsterdam mee kunnen doen op school en tijdens buitenschoolse activiteiten. Denk aan een gratis laptop, een scholierenvergoeding, een bijdrage om te kunnen sporten, reiskostenvergoeding en de stadspas.

Quote

'Ondanks dat ik werk verdien ik niet genoeg om alles in mijn eentje te kunnen betalen'

camelia, alleenstaande moeder

In het AT5-programma Amsterdam Informeert spreken we Camelia, alleenstaande moeder van een tweeling van elf jaar oud. Ze is blij met de extra's die ze van de gemeente krijgt.

'Ondanks dat ik werk verdien ik niet genoeg om alles in mijn eentje te kunnen betalen', legt ze uit. Daarom maakt Camelia gebruik van de collectieve zorgverzekering, de scholierenvergoeding en de stadspas.

Quote

'Ze merken niet het verschil met andere kinderen en kunnen ook naar de bioscoop en het zwembad'

camelia alleenstaande moeder

Camelia vindt het fijn om te zien dat haar dochters op deze manier weinig meekrijgen van financiële situatie thuis. 'Omdat ik deze voorzieningen heb, hoeven ze niet te weten dat mama niet genoeg geld heeft om balletkleding te kopen. Ze merken niet het verschil met andere kinderen en kunnen ook naar de bioscoop en het zwembad.'

Camelia roept ouders op dat ze zich niet hoeven te schamen om gebruik te maken van de voorzieningen. 'Je bent niet de enige die op dit moment niet alles kan betalen.' Ze is blij dat door de voorzieningen de kansen voor Amsterdamse kinderen gelijkwaardig zijn.

Kijk voor meer informatie over de regelingen en de voorwaarden op: amsterdam/pakjekans