Start van hoofdcontent

112

NL
V

Boa's schrijven 148 boetes uit voor niet dragen van mondkapje

23 augustus 2020, 20.59 uur · Aangepast 23 augustus 2020, 22.27 uur · Door Redactie

Gemeentelijke handhavers hebben zondag 148 boetes uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje. De politie heeft zondag zo'n duizend waarschuwingen gegeven. In één geval werd niet geluisterd, deze persoon heeft een boete gekregen en is zelfs aangehouden. 

Dat meldt een woordvoerder van burgemeester Halsema. De gemeente kondigde eerder al aan dat vanaf dit weekend sneller boetes zouden worden uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje in de gebieden waar dat verplicht is. De kosten voor zo'n boete zijn 95 euro.

Sinds 5 augustus is het verplicht om een mondkapje te dragen op de Wallen, de Kalverstraat, de Nieuwendijk, de Albert Cuypstraat en Plein '40-'45. Tijdens de eerste weken van deze mondkapjesplicht werden boetes echter nog amper uitgedeeld.

De boete was in eerste instantie 395 euro, omdat er nog geen zogenoemde feitcode van het Openbaar Ministerie was. De boete werd dan gegeven vanwege het niet houden van afstand en op grond van het niet opvolgen van het bevel van een ambtenaar in functie. 

Boete als sluitstuk

Tijdens een commissievergadering in de Stopera bleek donderdag dat de feitcode er nu wel is, waardoor de boete 300 euro goedkoper is geworden en uitkomt op 95 euro. 'Dit is goed nieuws', zei burgemeester Halsema toen. 'Het was namelijk ingewikkeld te opereren met een boetebepaling die wij eigenlijk niet in verhouding vonden tot de draagplicht die wij oplegden.'

'Het geven van boetes is altijd het sluitstuk bij gedragsverandering', aldus de woordvoerder van de burgemeester. 'Looprichtingen aangeven, mensen aanspreken en het uitdelen van mondkapjes werkt beter. We hopen dat beboeten de uitzondering blijft en mensen aan een waarschuwing genoeg hebben.' 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938