Start van hoofdcontent

Stad

nl

Viruswaarheid gaat in hoger beroep over mondkapjesplicht

24 augustus 2020, 12.00 uur · Aangepast 24 augustus 2020, 12.25 uur · Door Redactie

Viruswaarheid en ondernemer Ab Gietelink gaan in hoger beroep tegen het rechtbankvonnis over de mondkapjesplicht in vijf drukke gebieden in Amsterdam. Ze werden vorige week in het ongelijk gesteld door de rechtbank.

Ze willen morgen bij het gerechtshof in Amsterdam een spoedappèl aanvragen zodat er op korte termijn een uitspraak komt van een hogere rechter. 

Eerder dachten Viruswaarheid en Ab Gietelink, cultureel ondernemer op De Wallen, dat ze de rechtszaak 'met vlag en wimpel zouden winnen'. Volgens hen gaat de mondkapjesplicht van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in tegen artikel 10 van de Grondwet: het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

Gemeente in gelijk gesteld

Maar de rechtbank oordeelde anders en stelde de gemeente in het gelijk. De rechter vindt dat het gaat om een relatief kleine inbreuk, dat de maatregel maar tijdelijk geldt en dat het slechts betrekking heeft op een aantal gebieden in de stad. 

Ab Gietelink en Viruswaarheid hebben vertrouwen in de uitkomst van een spoedappèl, laten ze weten. Volgens hen veroordeelden rechtsgeleerde 'unaniem' de uitspraak van de rechtbank vorige week en handelt de gemeente onrechtmatig. 

Het is nog niet bekend wanneer het spoedappèl dient. De mondkapjesplicht geldt sinds 5 augustus op De Wallen, Kalverstraat, Nieuwendijk, Plein '40-'45 en Albert Cuypmarkt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938