Stad

NL
V

VU en UvA starten samenwerking met omstreden bedrijf Huawei

25 augustus 2020, 15.10 uur · Aangepast 25 augustus 2020, 15.35 uur · Door Redactie

De VU en de UvA starten een nieuwe samenwerking met het Chinese bedrijf Huawei. De omstreden techgigant investeert 3,5 miljoen euro in een lab voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI).

Pixabay

Dat bevestigt de VU na berichtgeving van het FD.

De samenwerking heeft de goedkeuring van de AIVD en de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit ondanks scherpe waarschuwingen van het kabinet voor Chinese partners.

In de laboratoria wordt technologie ontwikkeld voor zoekmachines die in gesprek gaan met de gebruiker. Daarbij moeten 'beledigende' en 'ongepaste' teksten weggefilterd kunnen worden. Huawei werkt al langer aan zoektechnologie.

De VU laat weten dat tien onderzoekers worden aangetrokken. 'Dat zijn promovendi en postdocs van beide universiteiten, die zich ook moeten houden aan de regels wat betreft integriteit.' Daarnaast verzekert de VU dat Huawei niet bij de informatie kan. 'De data komt op de server van de VU en de UvA. Als we signalen krijgen dat de Chinezen daar wel bij kunnen, dan wordt het versleuteld.'

Zoektechnologie

Huawei ligt al enige tijd onder vuur. De Verenigde Staten verdenken de Chinese overheid het bedrijf te gebruiken voor spionage-activiteiten. Huawei mag om die reden geen zaken meer doen met de VS. Ook de Europese Commissie waarschuwt voor het Chinese bedrijf bij aanbesteding van het 5G-netwerk.

De Nederlandse veiligheidsdiensten maken geen bezwaar tegen de komst van het laboratorium. Begin dit jaar zouden beide universiteiten hun plan hebben toegelicht aan de AIVD en de NCTV. Volgens de onderwijsinstellingen zouden de veiligheidsdiensten tevreden zijn met de garanties tegen mogelijke kennisdiefstal.

Verantwoordelijkheid bij UvA en VU

Ook de ministeries van Economische Zaken (EZ) en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) steunen de samenwerking. OCW laat aan de krant weten dat 'de verantwoordelijkheid voor de samenwerking en het beheersen van die risico's  bij de universiteiten ligt.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938