Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verzetsstrijder Albert Wittenberg krijgt eigen plein in Oost: 'Oorlog dankzij hem overleefd'

2 september 2020, 19.56 uur · Aangepast 3 september 2020, 09.59 uur · Door Redactie

De Surinaams-Amsterdamse verzetsstrijder Albert Wittenberg heeft sinds vandaag zijn eigen plein in de Transvaalbuurt. Hij werkte tijdens de tweede wereldoorlog als koerier van het verzet. Initiatiefnemer Betty Mock vroeg de vernoeming aan als eerbetoon: zij dook als baby onder bij de familie.

Het plein, dat tussen de Jouberstraat en de President Brandstraat ligt, kreeg vandaag zijn nieuwe naam. Voor kleinzoon Willem Gunzeln was het een belangrijk moment: 'Ik ben echt super trots. Mijn opa was een verzetsstrijder en heeft zo zijn eigen bijdrage geleverd aan de oorlog. Hij deed wat er gedaan moest worden'. 

Ook voor Betty was het een speciale dag. Zij heeft de afgelopen drie jaar hard naar dit moment toegewerkt. Voor haar was het een persoonlijke wens: 'Dankzij hem en zijn vrouw Janna heb ik de tweede wereldoorlog overleefd.' 

Quote

'Dankzij hem heb ik de tweede wereldoorlog overleefd'

Betty Mock

Toen Betty pas zes weken oud was kregen haar ouders, die van Joodse afkomst waren, een brief binnen: ze moesten naar een werkkamp van de Nazi's. Albert en zijn vrouw Janne twijfelden geen moment en namen Betty op in hun huishouden. Hier werd ze behandeld als eigen kind en zelfs geregistreerd in het geboorteboekje van Albert. 

'Die hadden natuurlijk wel wat uit te leggen want mijn grootvader was Surinaams dus die was donker en Betty was blank met blonde krulletjes. Mijn grootmoeder zei in de buurt gewoon dat ze was vreemdgegaan,' vertelt Willem. Hoewel de buurt doorhad dat het niet klopte, heeft gelukkig niemand iets gezegd.

Quote

'Mijn grootmoeder zei in de buurt gewoon dat ze was vreemdgegaan'

Willem Gunzeln

Helaas werd Albert wel verraden en dat kostte hem zijn leven. Nadat hij gevangen werd genomen door de Nazi's kwam hij terecht in verschillende concentratiekampen. Een dag voor de bevrijding kwam hij op gruwelijke wijze tot zijn einde. Hij werd levend verbrand in een graanschuur het Duitse Gardelegen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938