Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

College wil ook beschermd stadsgezicht voor IJplein

3 september 2020, 13.40 uur · Door Redactie

Veel Amsterdammers zullen ze kennen. De betonnen huizenblokken in pasteltinten aan de noordkant van het IJ . Nu, dertig jaar na het ontwerp door de bekende architect Rem Koolhaas, stemt het college in met de procedure om het IJplein aan te wijzen als beschermd stadsgezicht.

AT5

Het IJplein staat bekend om zijn bijzondere architectuur. Typisch is dat de bouwblokken zo gebouwd zijn dat zoveel mogelijk bewoners vanuit hun woning het IJ kunnen zien. Ook passen de pastelkleuren op de gebouwen bij het groen eromheen. 

Wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ordening geeft aan dat de noordoever van het IJ de afgelopen jaren erg veranderd is. 'Daarom is het belangrijk dat we waardevolle stukken stad koesteren. Door de procedure te starten waarmee het IJplein de status beschermd stadgezicht krijgt, behouden we de bijzondere kenmerken van het plein voor de toekomst.'

Cultuurhistorische waarde

VvE 't IJ deed de aanvraag tot aanwijzing van beschermd stadsgezicht. Deze status moet het IJplein beschermen tegen sloop en andere ingrijpende plannen. Aanpassingen in het straatbeeld als nieuwe bebouwing of het verhogen van bestaande huizen zullen in de toekomst dan strenger beoordeeld worden. En gezien de bouwwoede aan deze kant van de stad lijkt dat geen overbodige luxe. Nieuwe projecten mogen de cultuurhistorische waarde van het IJplein dan namelijk niet teveel beïnvloeden.

De aanvraag moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. AT5 sprak eerder al met de bewoners van het IJplein die de aanvraag bij de gemeente deden. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938