Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Sar deelt fietshelmen uit aan basisscholieren in Zuidoost

3 september 2020, 16.16 uur · Door Redactie

Ajax-directeur Edwin van der Sar heeft vanochtend op basisschool De Blauwe Lijn in Zuidoost het startschot gegeven voor het project 'Veilig fietsen naar school'. Daarmee wil de Edwin van der Sar Foundation samen met de ANWB het stijgende aantal jonge verkeersslachtoffers dat hoofd- en hersenletsel oploopt terugdringen.

AT5

De kinderen van groep drie en vier kregen allemaal een gratis fietshelm onder toeziend oog van de voormalig Ajax-doelman.

'Het wordt steeds drukker op straat, maar we vinden het belangrijk dat kinderen blijven bewegen en op de fiets naar school komen. Mocht er een keer ongeluk gebeuren, iemand van de fiets vallen of een stoeprand raken, dan kan een fietshelm ernstiger voorkomen', benadrukt Van der Sar.

Vijftigduizend helmen

De kinderen, die verkeerslessen kregen van ANWB Streetwise, zijn zich bewust van de gevaren op de fiets. 'Als je geen helm op hebt, kun je je hersenen beschadigen en dat willen we niet', zegt een van hen. 'Geen hersenbeschadiging', roept een ander.

De komende weken gaat het project verder en worden er in totaal vijftigduizend helmen uitgedeeld. Dat wordt gedaan op zo'n twintig basisscholen in de regio Amsterdam.

Meer slachtoffers

Volgens het CBS waren er in 2017 voor het eerst meer verkeersslachtoffers op de fiets dan in de auto. Van alle fietsers die ernstig gewond raken heeft bijna een derde hoofd- of hersenletsel.

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) publiceerde dit jaar een onderzoek dat aangeeft dat het tweehonderd jonge zwaargewonde verkeersslachtoffers en vijf jonge verkeersdoden scheelt als men een fietshelm draagt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938