Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Raad wil spoeddebat met Halsema over proef met preventief fouilleren

3 september 2020, 17.54 uur · Door Redactie

Een meerderheid van de gemeenteraad wil met spoed in gesprek met burgemeester Femke Halsema over het voornemen om proefsgewijs wapencontroles in te zetten. Hoewel het plan voor preventief fouilleren eerder van de baan was, kondigde de burgemeester vorige week aan dit toch te willen doen.

Martin Damen

De fracties van GroenLinks, D66, Denk, Partij voor de Dieren en Bij1, die zich eerder al kritisch uitlieten over de plannen, hebben een spoeddebat aangevraagd. Ze willen met Halsema in debat voordat het voorstel aan de driehoek (burgemeester, politie, justitie) wordt voorgelegd.

Halsema gaf afgelopen week al aan dat de driehoek de beslissing tot preventief fouilleren zonder instemming van de raad kan nemen. 'Dat klopt, maar ik denk dat het belangrijk is dat alle partijen de kans krijgen om zich uit te spreken', aldus fractievoorzitter Femke Roosma van GroenLinks. 'Ik kan mij niet voorstellen dat de driehoek de plannen doorzet als de raad erop tegen is', vult D66-voorman Reinier van Dantzig aan.

Kleinschalige controles

Halsema wil het middel proefsgewijs inzetten en het per keer evalueren. Aanvankelijk voor een maand. Het gaat daarbij om kleinschalige controles waarbij op een bepaalde 'hotspot' gericht, maar a-selectief kan worden gecontroleerd. Kinderen tot 12 jaar, 65-plussers en gezinnen zijn uitgesloten van de controles. Bij de fouilleeracties zullen onafhankelijke waarnemers aanwezig zijn.

De plannen werden afgelopen mei ook al aangekondigd, maar werden daarna ingetrokken toen bleek dat er weinig draagvlak was onder raadsleden. De plannen werden uit de ijskast gehaald na het geweld van de afgelopen tijd, zoals de dood van Bas van Wijk bij de Nieuwe Meer en de schietincidenten van de afgelopen dagen in onder meer de Vechtstraat in de Rivierenbuurt.

'Zwaar middel'

Coalitiepartijen D66 en GroenLinks zijn geen voorstander of zelfs uitgesproken tegen. Ze vinden het een zeer zwaar middel. 'Fouilleeracties hadden het geweld van de afgelopen weken niet kunnen voorkomen' , aldus Roosma.