Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Minder dan helft van buitenlandse automobilisten betaalt voor parkeerplek

8 september 2020, 19.28 uur · Aangepast 9 september 2020, 15.19 uur · Door Redactie

Het aantal bestuurders van buitenlandse voertuigen dat parkeergeld heeft betaald, lag in de eerste drie maanden van dit jaar op 49 procent. 

Dat blijkt uit antwoorden op vragen van het CDA aan het stadsbestuur. Fractievoorzitter Diederik Boomsma wilde weten hoe vaak toeristen parkeergeld betalen. 'Schaarse parkeerplekken in de stad moeten niet worden bezet door wanbetalers terwijl de parkeerdruk in grote delen van de stad hoog is. Bovendien loopt de stad anders grote bedragen aan inkomsten mis', zei hij eerder. 

Steekproefsgewijs

Het percentage van 49 procent is berekend via 'steekproefsgewijze betalingsgraadmetingen'. In 2018 ging het nog om ongeveer 53 procent. Dat het aantal automobilisten dat niet betaalt is gegroeid, komt volgens het stadsbestuur mogelijk doordat Duitsland en Polen geen identiteitsgegevens van automobilisten geven en er dus geen boetes geïnd kunnen worden. 

Vorig jaar is er voor bijna 1,7 miljoen euro aan parkeerboetes aan buitenlandse automobilisten uitgedeeld. Bij landen waarmee geen verdrag is, zoals Duitsland, is slechts vijftien procent daarvan betaald. Bij landen waarmee wel een verdrag is gaat het om ongeveer de helft. Daarom wordt er bij auto's uit landen uit de eerste categorie na twee parkeerboetes een wielklem geplaatst.

Maatregelen

De partij spreekt in een reactie op de cijfers van een 'slechte zaak' en wil maatregelen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938