Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw-West krijgt broodnodige, bijna energieneutrale, extra school

10 september 2020, 18.30 uur · Aangepast 16 september 2020, 11.45 uur · Door Redactie

In Nieuw-West wonen gemiddeld meer kinderen dan in de de rest van Amsterdam. Volgens prognoses van de gemeente Amsterdam komen er tot 2050 nog eens 7.800 jongeren bij, de meesten in de groep van 0-3. Kortom, Nieuw-West heeft behoefte aan faciliteiten die deze kinderen een goede start kunnen geven. Op dit moment wordt voor AMOS de nieuwbouw voor de Pro Rege School Noorderhof aan de Louis Couperusstraat gebouwd. In het ontwerp staat de ontwikkeling van de leerling centraal. Het AT5-programma Bouw Woon Leef sprak architect Duco Uytenhaak.

AT5

Sociaal leren

Bij sociaal leren, ook wel observationeel leren, staat het leren van elkaar centraal, de gedachte is dat een leerling sneller leert door de ander te observeren. In het ontwerp van de school is hier rekening mee gehouden door leerpleinen te creëren. Op een leerplein kunnen kinderen zelfstandig of in groepjes werken aan opdrachten.

Het gebouw is zo ingericht dat naarmate de leerlingen ouder worden de ruimtes meer vrijheid bieden, maar ook meer verantwoordelijkheid van de leerling vraagt. Het gebouw groeit als het ware mee met de leerling. Daarnaast is met de bouw rekening gehouden met de toekomst. Het gebouw is ontworpen om in de toekomst nog uitgebreid te kunnen worden met vier klassen, zonder dat dit ten koste gaat van bestaande ruimtes en speelpleinen.

BENG

De nieuwe school voldoet aan de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) eisen. Het mag een ‘frisse school’ klasse B genoemd worden. Wat inhoudt dat het ventilatiesysteem zorgt voor een goed binnenklimaat, iets wat in deze tijd van corona nog belangrijker is geworden. Alle energie die het gebouw nodig heeft wordt met de 170 zonnepanelen die op het dak liggen opgewekt. De Proge Rege School Noorderhof is overigens niet de eerste BENG school in Amsterdam. Onder andere IKC Zeven Zeeën, BS Het Klaverblad en het 4e Gymnasium mogen zich een BENG school noemen.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam.