Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten organiseren demo op Museumplein voor opvang 500 kinderen uit kamp Moria

10 september 2020, 21.50 uur · Aangepast 11 september 2020, 13.21 uur · Door X

Onder de naam 'Evacuate Moria' wordt aanstaande zaterdag een demonstratie op het Museumplein georganiseerd. De organisatie achter de demostratie wil dat er vijfhonderd kinderen vanuit Moria, Griekenland, naar Nederland worden gehaald. Eerder vandaag werd bekend dat Nederland honderd asielzoekers naar Nederland haalt. 

'Die honderd asielzoekers naar Nederland halen is niets meer dan symbolisch', zegt de 23-jarige Lute Wilhelm, die de manifestatie organiseert. 'Uiteindelijk gaan deze honderd asielzoekers af van het totaal aantal vluchtelingen dat Nederland heeft afgesproken op te nemen. Ik begrijp dat niet iedereen zomaar hierheen kan komen, maar een verschil van vierhonderd mensen tijdens zo'n humanitaire ramp, die ruimte hebben we écht wel', stelt ze. 

Demonstratie tegen een falend asielbeleid EU

Lute initieert de demonstratie samen met Charlie van der Zwaard, Paco Kuit en Hannah van Gelderen, allemaal Amsterdamse studenten. Ze worden daarin gesteund door organisaties als Volt Nederland, 500 Kinderen Amsterdam en SOS Moria en het protest wordt gesteund door Vluchtelingen Werk Nederland, Stichting Vluchteling, Defence for Children, Comité Vluchtelingkinderen Haarlem en DeGoedeZaak.

De brand die kamp Moria gisteravond verwoestte is voor de studenten de druppel, maar de demonstratie staat volgens hen voor iets groters: 'Moria is verwoest, meerdere branden hebben grote delen van het vluchtelingenkamp op Lesbos in de as gelegd, wat heeft geleid tot de ontheemding van 13 duizend bewoners. Dit is het resultaat van een jarenlang falend EU-beleid. Er wordt gewoon weggekeken, deze bom zou een keer exploderen.'

Quote

'Griekenland is geen Syrië-b, Griekenland is net zo hun regio als Nederland dat is'

LUTE WILHELM, ORGANISTOR manifestatie MUSEUMPLEIN

Volgens Lute wordt het tijd dat de Nederlandse regering een vuist maakt zodat er structureel verandering in het asielbeleid van de EU en Nederland komt. 'Griekenland is niet een soort Syrië-b. Ze kunnen net zo goed naar Nederland komen. Er wordt bewust weggekeken, en geen verantwoordelijkheid genomen over de crisis die zelf is ontstaan door eigen beleid.'

Niet alleen op Lesbos is de situatie schrijnend, ook op andere Griekse eilanden als Samos en Chios, en op het Griekse vasteland staat de situatie op scherp. 'Wij pleiten voor de onmiddellijke opvang van minstens 500 kinderen in Nederland en daarnaast voor evenredig opvangen in Europa van de andere vluchtelingen die vastzitten in Griekenland. Nederland heeft daar ook een aandeel in. Terwijl het kabinet te weinig doet, zullen wij onze stem laten horen', aldus Lute. 

De demonstratie begint zaterdag om 16.00 uur op het Museumplein.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938