Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Basisschool adopteert slavernijmonument: 'Racisme is niet ok'

11 september 2020, 18.49 uur · Door Redactie

De 55 leerlingen uit groep 8 van OSB de Notenkraker hebben vandaag De Levensboom, Monument van Besef op het Surinameplein geadopteerd. Het standbeeld staat daar ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en de afschaffing van de slavernij.

De kinderen hebben al er les over gehad en vinden het heel erg wat er vroeger is gebeurd. 'De slaven werden overboord gegooid als ze te zwak waren. Iedereen moet hetzelfde behandeld worden', zegt een leerling. 'Iedereen moet weten dat racisme niet ok is, daar moet verandering in komen', aldus een klasgenoot.

Vandaag werden er bloemen gelegd. Dit om het monument liefde te geven. 'Op deze manier gaat de Levensboom een zonnige toekomst tegemoet', aldus voorzitter Kenneth Renfrum van stichting KinderHerdenking & SlavernijEducatie. Zijn organisatie verzorgde de afgelopen tijd gastlessen op de school. 

Quote

'Iedereen moet hetzelfde worden behandeld'

Leerling van osb de notenkraker

Door de lessen is het idee geboren bij de school voor de adoptie van het monument. Ook de kinderen zien hier het belang van in. 'Het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis.'

Wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken was er ook. Hij trapte vanmorgen het project af. 'Als jullie langs het Surinameplein lopen of fietsen, dan zie je de boom en dan hoop ik dat je er even stil bij staat wat dit allemaal heeft betekend.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938