Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstratie op Museumplein voor opvang 500 kinderen uit kamp Moria

12 september 2020, 18.23 uur · Door Redactie

Op het Museumplein is vanmiddag een demonstratie om aandacht te vragen voor vluchtelingen op Lesbos, waar dinsdag een vluchtelingenkamp werd verwoest door een grote brand. De demonstratie is een initiatief van Amsterdamse studenten en wordt gesteund door verschillende organisaties.

NH Nieuws

De aanwezige demonstranten houden goed afstand en de meeste dragen mondkapjes. Ze dragen borden met teksten als 'Nederland laat je humanitaire kant zien' en 'ik schaam me diep, we gaan ze halen', meldt NH Nieuws. De sfeer is gemoedelijk en er is weinig politie op het plein.

Brand

Op Lesbos brandde dinsdag het vluchtelingenkamp Moria grotendeels af. Ongeveer 13.000 vluchtelingen werden hierdoor dakloos. De Amsterdamse studenten die de demonstratie initieerden worden gesteund door organisaties als Volt Nederland, 500 Kinderen Amsterdam en SOS Moria en het protest wordt gesteund door Vluchtelingen Werk Nederland, Stichting Vluchteling, Defence for Children, Comité Vluchtelingkinderen Haarlem en DeGoedeZaak.

Volgens de organisatoren is de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen al langer onhoudbaar. Zij noemen op Facebook de brand 'het resultaat van een jarenlang falend EU-beleid' en vinden dat het kabinet te weinig doet. De organisaties pleiten voor de onmiddellijke opvang van minstens vijfhonderd kinderen in Nederland.

Vluchtelingen opnemen

Afgelopen donderdag maakte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol bekend dat Nederland bereid is honderd vluchtelingen - met name kinderen - uit Moria op te nemen. Dit leverde veel kritiek op. Linkse partijen waren het er niet mee eens dat deze honderd worden afgetrokken van de vijfhonderd vluchtelingen die Nederland volgend jaar verplicht sowieso zou opnemen. De PVV vindt dat er helemaal geen vluchtelingen naar Nederland gehaald moeten worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938