Politiek

Politiechef: 'We gaan niet weg van Centraal Station, wel veel lagere aantallen agenten'

17 september 2020, 19.38 uur · Door Redactie

De politie blijft aanwezig op het Centraal Station (CS), maar door de sluiting van de politiepost gaat het aantal agenten dat daar aanwezig is wel flink omlaag. Dat zei politiechef Jan Pronker vandaag in de Stopera.

De sluiting is omstreden. Toenmalig NS-directeur Rogier van Boxtel ging nadat duidelijk werd dat de post waarschijnlijk zou verdwijnen door een reorganisatie al langs, hij deed een oproep om de politiepost te laten blijven. Verschillende politici vroegen het stadsbestuur om opheldering en de vakbond van het spoorpersoneel sprak zich tegen het verdwijnen van de post uit.

'Straks verplaats je politieagenten onder het mom van: meer blauw op straat. Maar daarmee creëer je meer gevoelens van onveiligheid en criminaliteit op het CS' , zei SP-raadslid Erik Flentge vanmiddag. Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) wees erop dat er veel 'ongure sujetten' op de reizigers op het Centraal Station afkomen en Marianne Poot van de VVD vroeg of er geen tussenoplossing mogelijk was, zoals het openhouden van de post met minder agenten. 

In lagere aantallen aanwezig

Toch blijft de politie achter het besluit staan om de post te sluiten en de agenten over te plaatsen naar normale teams. 'Het aantal aangiftes dat daar wordt opgenomen is minder dan een per dag', counterde Pronker. 'En we moeten ons realiseren dat alle capaciteit daar, ten koste gaat van capiciteit die gepland staat voor de wijken.'

Pronker benadrukte verder dat de sluiting van de post niet betekent dat er geen politie meer rond zal lopen op het station. 'We gaan niet weg van het CS. Wat we wel gaan doen is daar in veel lagere aantallen aanwezig zijn en meer naar de situatie zoals die ook in de andere grote steden is. De extra capaciteit die daarbij vrijkomt willen we inzetten in de wijken om de wijkagenten in de gelegenheid te stellen daar te zijn en niet in de noodhulp te zitten en zo een repressieve politie te worden.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938