Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek: lockdown had geen invloed op stemming verpleeghuisbewoners

25 september 2020, 08.49 uur
Door Redactie · Foto: Marcel Oosterwijk (Creative Commons)

De sluiting van de verpleeghuizen zou dit voorjaar geen negatieve gevolgen hebben gehad op de stemming en het dagelijks functioneren van de bewoners. Dat concludeert het Amsterdam UMC na onderzoek. 

De bewoners zouden niet meer depressieve gevoelens of angst hebben gehad dan een vergelijkbare groep bewoners in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal conflicten op de afdelingen en de hoeveelheid voorgeschreven rustgevende medicatie bleken zelfs lager dan een jaar eerder.

Observaties

Twee onderzoekers van het Amsterdam UMC analyseerden gegevens van ruim dertig verpleeghuizen door het hele land. Zij maakten gebruik van vastgelegde observaties van bewoners door zorgpersoneel. 'Deze gegevens worden doorlopend verzameld en lenen zich daarom goed voor het onderzoeken van de gevolgen van de corona-sluiting op de bewoners', meldt het ziekenhuis. 

In maart tot en met eind mei 2020 was fysiek bezoek van de verpleeghuizen niet mogelijk. Ook konden bewoners het terrein van de verpleeghuizen niet verlaten.

Beeldbellen

De bewoners zouden in die periode gemiddeld juist meer contact hebben gehad met hun naasten. Ze gebruikten vaker (beeld)bellen en email. 'Een mogelijke verklaring is dat andere vormen van contact het bezoekverbod compenseerden', stelt een van de onderzoekers. 

Toch willen de twee de impact van het coronavirus op de verpleeghuizen niet bagatelliseren. 'De resultaten van deze studie sluiten niet uit dat er voor een deel van de bewoners en voor hun naasten wel negatieve gevolgen zijn geweest. Ook het grote aantal besmettingen en hoge sterftepercentage in verpleeghuizen zijn zeer zorgwekkend.'

📋 Doe mee aan het AT5-panel

Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel. Deze productie is tot stand gekomen met hulp van het SvdJ