Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

De hotelstop is lek, maar hoe lek precies weet niemand

27 september 2020, 07.00 uur · Aangepast 28 september 2020, 09.46 uur · Door Redactie

Amsterdam kent sinds enkele jaren een hotelstop, maar vergunningen blijven verleend worden zonder dat de gemeente of omwonenden daar veel aan kunnen doen. Het is totaal onduidelijk op hoeveel bestemmingen er nog hotels kunnen en zullen verrijzen. 

In de wijk Buiksloterham wordt pijnlijk duidelijk hoe dat in de praktijk gaat. In een loods, waar nu de Bo-Rent huist, is een aanvraag gedaan voor een hotel ín de loods. Zonder ramen, 170 kamers. 'Dat gun je niemand', zegt buurtbewoner Frank Alsema.

Even verderop, op de Papaverweg, staat hij stil bij een gebouw waar nu een garage zit. 'Ook een hotel straks. Een 'modern hotelconcept met slaapcabines', schampert Alsema. 'Er is een hotelstop in de stad, maar niet in Buiksloterham, met een 15 jaar oud bestemmingsplan dat zo lek is als een mandje.'

AT5

Horeca 5

Niet alleen in Noord speelt de problematiek. Ook in het Pontsteigergebouw in West komt straks een hotel, tegen de zin van de gemeente. Het komt door de bestemmingsplannen. 'Als er in het bestemmingsplan "horeca 5" is opgenomen, dan mag er een hotel gebouwd worden', legt PvdA-raadslid Dennis Boutkan uit. Ook als er nog geen hotel was. 'Dus een garage kan dan toch ineens een hotel worden.'  Een hotelstop is in dat geval dus niet voldoende om zo'n plan te blokkeren.

Wat voor de gemeente nog erger is, is dat het probleem niet in kaart is gebracht.  Het is erg ingewikkeld om een precies beeld te krijgen van hoeveel panden er in de stad precies horeca 5 in hun bestemmingsplan hebben. Er zouden dus tien nieuwe hotels kunnen komen, maar ook duizend. 'Ik heb het al eerder een doos van Pandora genoemd', zegt Boutkan. 

Quote

'Ik wil alleen transparantie en geen koehandel, zoals nu gebeurt tussen de gemeente en de ondernemer'

Frank Alsema, bewoner

Het probleem speelt dus in de hele stad, maar in Buiksloterham is de situatie nóg ingewikkelder. De wijk moet enorm groeien en er staan duizenden woningen gepland. Daarom is er ook een nieuw allesomvattend plan ontwikkeld waarin geregeld wordt wat er in die nieuwe wijk wel of niet mag. Dat heet de Herijking Investeringsbesluit Buiksloterham, oftewel HIB. Als dat besluit valt heeft dat grote gevolgen voor de wijk. 

In deze loods moet een hotel komen, zonder ramen, en met 170 kamers

Op het gebied waar nu de Bo-Rent staat zou dan nog veel méér gebouwd kunnen worden, bijvoorbeeld een woontoren. Of een gebouw met woningen én horeca. Op dit moment is niets uitgesloten. Omdat de commissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente ook wel ziet dat er nog veel gaten in het plan zitten, is deze week besloten dat de HIB nog niet naar de gemeenteraad mag voor een definitief oordeel. 'We vinden het nog niet rijp voor besluitvorming', zegt Boutkan.

Hoe nu verder? Niemand weet het nog. De ontwikkelaar, Geert van den Berg, zegt dat hij nog bekijkt wat hij nu precies met het perceel wil gaan doen. 'Een hotel was er vóór corona vrijwel zeker gekomen, al was dat waarschijnlijk niet het hotel zonder ramen geworden', zegt hij. Ik wil het liefst iets anders en probeer er samen met de buurt en de gemeente uit te komen.' 

Bewoner Alsema: 'Ik ben helemaal niet tegen woningen of verdichting van de stad. Ik ben eigenlijk niet eens tegen een hotel. Ik wil alleen transparantie en geen koehandel, zoals nu gebeurt tussen de gemeente en de ondernemer.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938