Stad

NL
V

Advies: 'Mondkapjes nodig om coronaverspreiding te vertragen'

27 september 2020, 22.28 uur · Aangepast 28 september 2020, 07.23 uur · Door Redactie

Een mondkapjesplicht is weer terug op de agenda. Het Red Team, een groep onafhankelijke deskundigen met verschillende expertises, stelt in een advies aan het kabinet dat de mondkapjes een rol moeten krijgen in de coronamaatregelen. 

Het advies van het Red team wordt gesteund door verschillende Veiligheidsregio's, meldt RTL Nieuws. De Telegraaf meldt dat een mondkapjesplicht vandaag is besproken in het kabinet. 

Volgens het Red Team vertragen mondmaskers de verspreiding van het virus, zorgen ze ervoor dat mensen minder snel ziek worden, stimuleren ze goed gedrag en spelen ze in op het feit dat veel mensen niet door hebben dat ze het virus verspreiden.

Op welke plekken een mondkapje verplicht moet worden, daar laat het Red Team zich niet over uit. Wel wijzen ze naar andere landen waar een uitgebreidere plicht al geldt, zoals Duitsland en België. 

Openbaar vervoer

In Nederland geldt op dit moment alleen een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Amsterdam had bij wijze van proef enkele weken een mondkapjesplicht op drukke plekken, zoals de Kalverstraat en de Albert Cuyp. Ook Rotterdam wees enkele locaties aan. Die mondkapjesplicht riep de nodige onvrede op bij bijvoorbeeld ondernemers.

Maar Halsema gaf naderhand aan er geen spijt van te hebben. Het zorgde volgens haar voor 'nieuw bewustzijn' bij mensen. 'Ik ben wel blij dat we het hebben gedaan', zei ze toen tegen AT5. 'Ik sluit ook niet uit dat, na de evaluaties en bij een sterk stijgend aantal besmettingen, we het in ieder geval, in binnenruimtes, misschien eens terug moeten laten keren. In openbare, publieke ruimtes.' 

Vorige week gaf premier Rutte aan dat er een serieuze kans is op extra maatregelen in de drie grote steden. Vrijdag vond er binnen de Veiligheidsregio Amsterdam een extra overleg plaats.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938