Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extra investering van 235 miljoen euro voor het openbaar vervoer in de stad

28 september 2020, 08.15 uur · Aangepast 28 september 2020, 10.13 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De vervoerregio Amsterdam maakt 235 miljoen euro extra vrij voor het openbaar vervoer in de stad en de regio. Investeringen in bijvoorbeeld emissieloze bussen, verkeersveiligheid en reizen buiten de spits moeten het ov weer aantrekkelijk maken en de economie stimuleren.

Voorzitter Sharon Dijksma van de Vervoerregio laat in een persbericht weten dat 'na corona ons verkeers- en ov-systeem nooit meer wordt zoals het daarvoor was'.

'Dat is prima. Het geeft ons een unieke kans om noodzakelijke veranderingen door te voeren, de mobiliteit in de regio toekomstbestendig te maken. Het aanpakken van de immense drukte in de hyperspits, echt de slag maken naar emissievrij vervoer, het aanpakken van gevaarlijke punten. De ideeën lagen er, maar de tijd vraagt nu om actie en anticyclische investeringen die de bereikbaarheid van de regio de kwaliteitssprong geeft die het verdient', aldus Dijksma die in de gemeente Amsterdam ook wethouder Verkeer en Vervoer is. 

Het coronapakket bestaat uit 30 miljoen euro op korte termijn voor infrastructuur en 205 miljoen euro voor duurzaamheid.

Bussen

Een groot deel van de miljoenen gaat naar de aanschaf van elektrische bussen. Op dit moment is ongeveer een vijfde van het ov emissievrij. In 2025 moet 95 procent van alle bussen dat zijn, in 2030 honderd procent.

De vernieuwing van het stationsgebied bij Centraal Station wordt versneld doorgevoerd. Het gaat dan onder meer om de bouw van een ondergrondse fietsenstalling met 7000 plekken. Ook de reconstructie van de  Hartveldseweg en Muiderstraatweg (project Oost-Westas Diemen) begint eerder dan gepland.

Daarnaast zal worden geïnvesteerd in een betere doorstroming van het openbaar vervoer en in routes die fietsen op korte afstanden stimuleren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938