Stad

NL
V

Winkeliers verdeeld over mondkapjes: 'De kudde zal ons volgen'

29 september 2020, 21.01 uur · Aangepast 29 september 2020, 21.55 uur · Door Redactie

Vanaf vanavond 18.00 uur, en in het geval van de meeste winkels dus vanaf morgenochtend, geldt het dringende advies om mondkapjes te dragen in alle voor publiek toegankelijke binnenruimtes. Niet alle winkeliers gaan hun klanten dat verplichten. 

Op het Buikslotermeerplein zijn de meningen verdeeld. 'Wij zijn van mening, mensen zijn kuddedieren en als iemand het goede voorbeeld geeft zoals wij als Winkeliersvereniging Buikslotermeerplein, dat straks de kudde achter ons zal volgen om mondkapjes te dragen.' Maar een ander vindt dat het landelijk ingevoerd moet worden. 'Dan hoeven wij als ondernemer geen scheidsrechter, boa of politieagent te spelen.'

Ook MKB Amsterdam en een meerderheid van de gemeenteraad willen om dezelfde reden een mondkapjesplicht in plaats van een 'dringend advies'. Morgen wordt er tijdens de gemeenteraadsvergadering verder over gesproken. Burgemeester Halsema zei gisteravond tijdens een persconferentie dat ze dacht dat het van de rechter niet op regionaal niveau zou mogen.

Wel hoopt Halsema dat het landelijk ingevoerd wordt, vertelde ze tijdens het televisieprogramma Op1. 

Amsterdam City, de belangenvereniging van ondernemers uit met name de binnenstad, raadt winkeliers wel aan om klanten zonder mondkapje te weigeren. Ook wordt geadviseerd om daarvoor beveiligingspersoneel in te zetten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938