Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Tientallen culturele instellingen luiden noodklok: 'Honderden banen op de tocht'

30 september 2020, 08.55 uur · Aangepast 30 september 2020, 09.11 uur · Door Redactie

42 culturele instellingen in de stad doen woensdagmiddag een dringende oproep aan wethouder Meliani (Cultuur) om komende jaren flink te investeren in cultuur in de stad.  

Het gaat om instellingen die een positief advies hebben gekregen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), maar hier desondanks de komende jaren toch geen subsidie van krijgen. 

De partijen, die onder de zogenaamde 'zaaglijn' vallen, roepen op tot een jaarlijkse investering van 6.6 miljoen euro, zodat alle positief beoordeelde instellingen alsnog gesubsidieerd kunnen worden. 

De instellingen, waaronder museum Het Schip, Het Vondelpark Openluchttheater en het Amsterdamse Bostheater, wijzen onder meer naar een regeling van het Rijk. Dat stelde onlangs extra budget beschikbaar voor instellingen die onder de landelijke zaaglijn terecht kwamen.

'Honderden banen verloren'

Als de gemeente niet over de brug komt met extra geld, vrezen de instellingen onder meer voor het verlies van honderden banen. 'We komen tot een verlies van tussen de drie- en vijfhonderd fte wanneer de Amsterdamse subsidie niet wordt verstrekt. Dat zijn flinke kosten voor de gemeente en een groot verlies voor de werkgelegenheid'.

'Kunst en cultuur hebben allang bewezen dat het een stad waardevoller maakt op sociaal én economisch vlak. Op de lange termijn verdient deze investering zich terug. (...) De positief beoordeelde instellingen die bij het AFK onder de zaaglijn vielen leveren een essentiële bijdrage aan de economische, sociale en innovatieve kracht van Amsterdam', stellen de culturele instellingen in een eerder verzonden brief.

De gemeenteraad praat woensdagmiddag over het Kunstenplan '21 - '24. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938