Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Teleurstelling bij Bijlmer Parktheater om groepsgrootte, opluchting bij Paradiso

30 september 2020, 18.10 uur · Door Redactie

Theaters, concertzalen en poppodia in de stad waren deze week allemaal bezig met die ene vraag: behoren ze tot de selecte groep van culturele instellingen die 'van groot belang zijn' en mogen ze daarmee meer dan dertig bezoekers ontvangen de komende weken? Vandaag hakte burgemeester Halsema de knoop door: Paradiso mag 250 mensen toelaten, het Bijlmer Parktheater maar 30. AT5 sprak ze allebei.

Afbeelding Paradiso: Niels Vinck

Maximaal dertig personen in een binnenruimte: het is een van de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het aantal coronabesmettingen in Nederland en in het bijzonder Amsterdam, de komende drie weken afneemt. Voor slechts enkele culturele instellingen in de stad zal een uitzondering gemaakt worden op die maximale groepsgrootte, zo vertelde de burgemeester vanochtend aan AT5. Enkele uren later, tijdens een gemeenteraadsvergadering, werden de betreffende instellingen bekendgemaakt.

Paradiso

Bij poppodium Paradiso kan de vlag uit, al was dat gisteren nog heel anders. Toen werd een optreden van Lars and the Magic Mountain geannuleerd. 'En dat terwijl de band al aan het soundchecken was, dat was echt zo zuur', vertelt Jurry Oortwijn, hoofd marketing en publiciteit van Paradiso aan AT5. 'Maar met het nieuws van vandaag zijn we echt ontzettend blij.'

Even leek het erop dat ook de concerten van Blanks en Kikagaku Moyo dit weekend moesten worden afgelast. Voor die concerten zijn 260 kaarten verkocht, wat gelijk staat aan een uitverkochte poptempel in coronatijd.

Jurry Oortwijn

Omdat de instellingen die een ontheffing krijgen maximaal 250 bezoekers mogen ontvangen, moet de capaciteit van Paradiso iets omlaag. Oortwijn: 'We gaan ons zoals gebruikelijk aan alle regels houden, dus ook aan maximaal 250 personen. We gaan bespreken of we daar op voorhand iets aan doen of uitgaan van de gemiddeld 10 procent kaartkopers per programma die niet op komen dagen.' Als extra maatregel moeten bezoekers in Paradiso voorlopig ook een mondkapje dragen.

Bijlmer Parktheater

Heel anders is de stemming vanmiddag bij het Bijlmer Parktheater, dat wel terug moet naar maximaal dertig bezoekers. 'Het is vandaag heel erg balen, maar morgen vinden we weer oplossingen', zegt zakelijk directeur Jorien Waanders. 'Het is voor het personeel heel vervelend. Er zijn de laatste tijd zoveel dingen veranderd en nu moeten we hier ook weer heel snel mee aan de slag.'

Met inachtneming van de coronaregels, zoals het houden van 1,5 meter afstand, kan het theater in Zuidoost maximaal vijftig bezoekers ontvangen. Terugschroeven naar dertig is mogelijk en daarom gaan voorstellingen ook gewoon door de komende periode. Vrijdag staat de voorstelling Beige  op het programma en daarvoor zijn vijftig kaarten verkocht. Mogelijk wordt de voorstelling twee keer gespeeld, zodat toch iedereen kan komen, vertelt Waanders.

Jorien Waanders

Ondanks de teleurstelling heeft Waanders wel begrip voor de maatregel. 'Ik snap ook dat het lastige besluiten zijn van de burgemeester. We will make it work met dertig personen.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938