Start van hoofdcontent

Panel

nl

Hoe zit het nu met reizen naar Amsterdam? En meer vragen over de coronacrisis

1 oktober 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Het coronavirus is aan een nieuwe opmars bezig. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Wat zijn nu de juiste regels met betrekking tot in en uit reizen vanaf Amsterdam?

Jord van Dormalen

Voorafgaand aan de persconferentie van afgelopen maandag, werd er volop gespeculeerd over de coronamaatregelen die vermoedelijk getroffen zouden worden. Via sociale media ging er al een lijstje rond. Daarin stond onder meer dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zouden worden aangeduid als 'no-go area's'.

In deze steden loopt het aantal coronabesmettingen namelijk snel op. Amsterdam zou zelfs een van de grootste brandhaarden zijn van West-Europa. Er werden daarom al meerdere lokale coronamaatregelen getroffen in de stad.

Ook afgelopen maandag werden er nieuwe lokale regels aangekondigd. Zo geldt nu het 'dringende advies' om mondkapjes te dragen in de publieke binnenruimtes, waaronder supermarkten en musea. Toch werd Amsterdam uiteindelijk niet gekwalificeerd als 'no-go area'. Voor Den Haag en Rotterdam geldt dat evenmin.

'Zo ver gaat dat niet', legde premier Rutte tijdens de persconferentie uit. 'We zeggen wel: let op dat natuurlijk Amsterdam, Rotterdam en Den Haag nu wel echt aan het pieken zijn. Maar je ziet ook andere regio's daar naartoe gaan.'

Er geldt daarom een algemeen advies om 'reisbewegingen te beperken'. Niet specifiek in de grote steden, maar in het hele land. Vanuit deze gedachte wordt thuiswerken ook weer meer gestimuleerd. 

Desondanks hoeven 'reisbewegingen' ook weer niet helemaal worden gemeden. Een uitstapje tijdens de herfstvakantie moet bijvoorbeeld nog wel kunnen, stelde Rutte. 'Prima als je naar je stacaravan of je huisje of een hotel gaat in Nederland. Maar ga niet heen en weer rijden', luidde zijn advies.

Moet ik ook een mondkapje dragen tijdens fitness of zwemmen?

thomas

In Amsterdam geldt momenteel het 'dringende advies' om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes.  En ook landelijk gaat dat advies gelden, zo maakte premier Rutte woensdagmiddag bekend. Het advies heeft onder meer betrekking op sportscholen. 

Bij Vondelgym is dat advies bijvoorbeeld al ter harte genomen. Daar moeten sporters bij aankomst, of bij een bezoek aan het toilet, een mondkapje dragen.

Toch verwacht branchevereniging NL Actief niet dat veel andere sportscholen volgen. 'We krijgen daar nog geen signalen van. Ik denk ook niet dat veel ondernemers het echt verplicht gaan stellen', vertelde een woordvoerder eerder aan AT5.

Mocht dat wel zo zijn, dan moet het mondkapje waarschijnlijk vooral gedragen worden in de kleedkamer. Want tijdens het sporten is dat eigenlijk niet echt te doen. 'Dan mag het mondkapje af', luidt het advies van de gemeente dan ook.

Het zwembad is niet specifiek genoemd in het lijstje met publieke binnenruimtes, toch zal de situatie daar vergelijkbaar zijn. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld gevraagd worden om een mondkapje te dragen in de kleedkamer, gang en op de tribune tijdens zwemles. 

Het Hilversumse zwembad 't Gooische Bad nam daartoe zelf al enkele maanden geleden het initiatief. Uiteindelijk is de keuze dan ook vooral aan de zwembaden.

Mijn broertje trouwt 16 oktober. Kan het huwelijksfeest nog doorgaan?

Fatiha

Ook in coronatijd kan er getrouwd worden. Waarschuwing: daar zijn behoorlijk wat regels aan verbonden. Zo werd tijdens de persconferentie van afgelopen maandag aangekondigd dat het aantal gasten op een bruiloft opnieuw beperkt moet worden. En die gasten moeten natuurlijk sowieso 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Als de ceremonie buiten plaatsvindt, mogen er nog maar 40 gasten (exclusief personeel, inclusief kinderen) uitgenodigd worden. Binnen zijn dat er 30. Eerder werd het aantal gasten in Amsterdam overigens al beperkt tot 50. Veel mensen wilden daarom hun trouwerij verplaatsen naar Zaandam, maar deze nieuwe regels gelden in heel Nederland.

Toch is er een uitzondering. Wie een ceremonie houdt in een kerk of moskee, mag 100 mensen uitnodigen. Dit geldt namelijk 'als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging'.

Er is dus nog wel wat mogelijk. Want ook het feest na de bruiloft mag gewoon doorgaan. In eet- en drinkgelegenheden gelden dan 'de gewone regels voor de horeca'. Dat betekent: maximaal 30 mensen binnen, of maximaal 40 buiten.

Daarentegen kan er niet gereserveerd worden voor gezelschappen van meer dan vier personen (exlusief kinderen tot 12 jaar) of één huishouden. Bovendien mag het feest niet tot in de late uurtjes doorgaan. Horecazaken moeten namelijk uiterlijk 22.00 uur sluiten. En bij binnen- en buitenlocaties in de horeca is een vaste eigen zitplaats verplicht. Je mag dus niet van plek wisselen of dansen.

Wie het feest daarom liever thuis wil vieren, is trouwens nog beperkter. Daar mogen maximaal drie mensen uitgenodigd worden (naast het huishouden, exclusief kinderen tot 12 jaar). 

Alsnog een behoorlijke waslijst om rekening mee te houden dus. En dan is er nog een ander lastig punt: wie een bruiloft in een 'publieke binnenruimte' viert, kan verzocht worden om een mondkapje te dragen. Onder meer horecazaken is dat het geval. 

Wel is het belangrijk om te vermelden dat deze regels in principe tot 20 oktober gelden. Het is nog niet duidelijk of de maatregelen daarna verlengd worden. Wie pas na deze datum trouwt, heeft misschien weer wat meer mogelijkheden. Of juist minder.

Over AT5 Coronavragen
AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.