Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Syriër Younes voelt zich thuis in de stad: 'Ik heb mijn familie al elf jaar niet gezien'

1 oktober 2020, 14.34 uur · Aangepast 1 oktober 2020, 17.39 uur · Door Redactie

In 2015 zocht een grote groep Syrische vluchtelingen hun heil in Amsterdam. Dat is deze week vijf jaar geleden. Na jaren van oorlog moesten ze vluchten en kwamen in het onbekende Nederland terecht. De Syriërs bouwden een nieuw leven op in de stad. Hoe verging het hen? AT5 zocht enkele Syriërs op, vandaag spreken we Younes. 

AT5

Younes Younes, nu 36 jaar oud, was zijn master aan het halen in Griekenland toen de oorlog uitbrak in Syrië.  Hierdoor kon hij niet meer terug naar zijn geboorteland, waar hij zijn familie moest achterlaten. 'Ik heb mijn familie al elf jaar niet gezien', zegt Younes. 

Quote

'We bespreken alle vluchtelingenstudies en leren ervan. Dat is heel belangrijk en uniek.'

Younes, Syrische vluchteling

Het jaar daarop kreeg Younes een woning toegewezen in Amsterdam en werd hij aangenomen als junior-onderzoeker bij de Vrije Universiteit. Daar doet hij onderzoek naar de integratie van vluchtelingen. 'We bespreken alle vluchtelingenstudies en leren ervan. Dat is heel belangrijk en uniek.' 

Naast zijn werk bij de VU is Younes ook mede-oprichter van de Yalla Foundation. 'Een online platform dat vluchtelingen verbindt met informatie en de Nederlandse gemeenschap.'

In de toekomst wil Younes herenigd worden met zijn familie. 'Ik wil graag de mogelijkheid hebben om mijn familie weer te zien, dat is een prioriteit voor mij', zegt hij vastbesloten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938