Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten demonstreren op Museumplein voor fysiek onderwijs

2 oktober 2020, 17.49 uur · Door X

Studenten willen na maanden thuis studeren weer de collegebanken in. Daarom demonstreren ze vandaag op het Museumplein voor meer fysiek onderwijs. 'Huur evenementenlocaties of theaters af voor het geven van colleges.'

AT5

De actiegroep #ikwilnaarschool, de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) en de Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU organiseerden de demonstratie. De organisatie verwachtte tussen de 200 en 300 demonstranten, maar er waren een stuk minder protesterende studenten op het Museumplein vanmiddag.

De grootste problemen volgens de studenten vakbonden is dat het digitale onderwijs slechter is dan het fysieke onderwijs, bovendien is het thuis studeren slecht voor de mentale gezondheid van studenten. 'Studenten zitten nu wekenlang in een kleine studentenkamer, dat is echt slecht voor de mentale gezondheid', aldus Maarten van Dorp, voorzitter van de ASVA Studentenunie.

Kansenongelijkheid

Het online lesgeven vergroot ook de kansenongelijkheid in het onderwijs, zeggen de studentenvakbonden. 'Sommigen studenten hebben minder goed internet of mindere computers, daardoor is het onderwijs niet voor iedereen even toegankelijk', legt Van Dorp uit.

Volgens de organisatoren zijn de coronamaatregelen die voor studenten gelden niet 'duurzaam' genoeg. 'Zoals het er nu voor staat het coronavirus nog wel een tijdje aanwezig in Nederland. Misschien is er pas eind volgend jaar een vaccin', zegt Van Dorp. 'Het moet wel vol te houden zijn.'

Andere mogelijkheden

Daarom wil de organisatie dat er naar andere mogelijkheden gekeken wordt, zodat studenten meer fysiek onderwijs kunnen krijgen. 'Denk aan college geven in grote zalen zoals congreslocaties, concertzalen of theaters, dan kunnen meer studenten op anderhalve meter naar een college', zegt Van Dorp.

De studenten roepen vandaag het ministerie dan ook op om geld hiervoor beschikbaar te stellen. Met dat geld kunnen universiteiten, hogescholen en mbo's die grote zalen afhuren. 'Op die krijgen die zalen en culturele instellingen ook nog eens ondersteuning', zegt Van Dorp.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938