Start van hoofdcontent

Panel

nl

Wat als je tegelijkertijd griep en corona krijgt? En meer vragen over de coronacrisis

8 oktober 2020, 07.00 uur · Aangepast 8 oktober 2020, 08.22 uur
Door Redactie · Foto: Pixabay / Sambeetarts

Het coronavirus is aan een nieuwe opmars bezig. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Wat als je tegelijkertijd griep en corona krijgt?

anoniem

Wie in deze tijd hoest of verhoging heeft, denkt al snel aan corona. Maar het kan ook een 'gewoon griepje' zijn. Want wat is nou eigenlijk het verschil?

Volgens het RIVM zijn er een aantal kenmerken te onderscheiden die specifiek gelden voor het coronavirus. Er kunnen namelijk extra symptomen optreden, waaronder verlies van reuk en smaak. Ook is er bij corona een langere incubatietijd. 

Voor wie het zeker wil weten, is testen overigens de beste optie. Maar wat nou als je beide virussen hebt opgelopen, wil deze vraagsteller weten.

Het is nog de vraag of dat überhaupt kan. 'Dat weten we nog niet goed', vertelt Daphne Tabak, voorzitter van Huisartsenkring Amsterdam-Almere. 'De griep is seizoensgebonden, dat begint nu en duurt tot ongeveer maart.'

Wel verwacht ze dat griep en corona 'in theorie samen kunnen gaan'. 'Maar dan heb je eigenlijk gigantische pech. Dat is vergelijkbaar met dat je moe bent door de ziekte van Pfeiffer en daar bovenop nog bloedarmoede krijgt.'

Bovendien zullen er minder mensen griep krijgen dit jaar, verwacht Tabak. 'Er wordt meer sociale afstand gehouden. Dat is goed tegen de griep. Ook laten meer mensen zich vaccineren.'

Want waar we al maandenlang wachten op een vaccin tegen corona, is er natuurlijk al wél een vaccin tegen de griep. 'En er is dit jaar meer belangstelling voor de griepprik', ziet Tabak.

Huisartsen hebben daarom al meer griepprikken ingeslagen. De kans om erg ziek te worden door corona én de griep, wordt daardoor minimaal. Toch is het nog de vraag of mensen zich ook daadwerkelijk laten inenten. Want mogelijk zijn ze bang om dan het coronavirus op te lopen. 

Maar dat hoeft mensen in principe niet tegen te houden, want er zijn allerlei maatregelen getroffen om dat te voorkomen, vertelt Tabak.

Zo is er gedacht aan looproutes, desinfectiezuilen en tijdvakken. Bovendien wordt er gezocht naar alternatieve locaties om mensen in te enten, aangezien Amsterdamse huisartsenpraktijken vaak niet zo groot zijn qua oppervlakte. Huisartsen wijken dan uit naar een gebouw van de gemeente of een basisschool, in samenspraak met de GGD.

'Alles loopt heel gestroomlijnd. Voorheen was het vaak supergezellig als mensen weer kwamen voor de griepprik, een soort koek en zopie met de buurt. Maar we doen nu erg voorzichtig. We willen natuurlijk niet zelf een grote besmettingsbron zijn.'

Hoe zit het met het ouderenuurtje bij supermarkten in de stad?

Issa

Supermarkten zijn sinds maandag 5 oktober twee uur per dag exclusief geopend voor ouderen en klanten uit kwetsbare groepen, zo meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). 

Het zogenoemde 'ouderenuurtje' is ingesteld bij supermarkten die ruimte hebben voor meer dan 30 klanten tegelijk. Van maandag tot en met vrijdag kunnen kwetsbare klanten hier tijdens speciale openingsuren terecht. 

Een groot deel van deze winkels is dan in elk geval van 07.00 tot 08.00 uur geopend voor mensen uit een risicogroep. Albert Heijn en Lidl hebben het tweede 'ouderenuurtje' daaraan vastgeplakt. Het gaat om 07.00 tot 09.00 uur. 

Bij Jumbo, Plus, Vomar en Aldi kan het per filiaal verschillen wanneer het tweede uurtje voor kwetsbare klanten gereserveerd wordt. 

Het CBL benadrukt overigens dat 'mensen uit kwetsbare groepen ook buiten deze uren welkom blijven in de supermarkt'. 'Want  supermarkten willen voorkomen dat zij zich buitengesloten voelen.'

Ouderenbond ANBO sprak namelijk vorige week nog zijn onvrede uit over dit besluit. 'De maatregel is onnodig en stigmatiserend', was de kritiek. De bond zou zelfs al telefoontjes krijgen van mensen die 'lelijke blikken krijgen of nageroepen worden met de opmerking dat ze op andere tijden hun boodschappen moeten doen'. 

Zelf is het CBL ook kritisch op de maatregel. 'Het kabinet heeft overhaast besloten de speciale openingsuren voor elke supermarkt te verplichten', vindt de brancheorganisatie. 'Dat heeft een forse impact op supermarkten.'

Daarom zal er na deze eerste week een evaluatie plaatsvinden, waarbij zowel leden als vertegenwoordigers van kwetsbare groepen hun zegje kunnen doen. De effecten van de maatregel zullen dan worden besproken. 

Is het verstandig om een mondkapje te dragen in de lift?

Tanya van der Geld

De lift is al vaker aangewezen als plek waar het coronavirus zich gemakkelijk verspreid. Onderzoekers van de UvA hebben nu door middel van experimenten aangetoond dat liften inderdaad niet erg coronaproof zijn. 

Volgens hen zouden aerosolen - minuscule druppels in de lucht - namelijk 10 tot 20 minuten kunnen blijven hangen in een liftcabine. En dat is risicovol.

Want hoewel besmettingen volgens het RIVM vooral via grotere druppels plaatsvinden, worden aerosolen ook steeds vaker genoemd als mogelijke wijze van overdracht. 

Maar hoe kwamen de onderzoekers dan tot deze conclusie? Ze voerden een aantal experimenten in een ziekenhuislift, waarbij ze hoesten nabootsten. Dat deden ze met een speciaal ontworpen spuit.

Hiermee verspreidden ze een gecontroleerde hoeveelheid druppels. Deze hadden dezelfde grootteverdeling als verdampte ademhalingsdruppels van een enkele hoest. 

Met behulp van laserlicht werd vervolgens gemeten hoeveel aerosoldeeltjes er in de lift waren, en hoelang dat voortduurde. Daaruit bleek dat aerosolen zelfs 30 minuten kunnen blijven hangen, als de deuren van de lift permanent gesloten blijven. 

Als de deuren permanent openstaan, gaat dat slechts om enkele minuten, concludeerden de onderzoekers. Zij pleiten er daarom voor om de liftdeuren langer open te laten staan en te zorgen voor betere ventilatie.

Daarnaast is het volgens hen verstandig om zo min mogelijk te praten en te hoesten in de cabine. 'Of om een adequaat gezichtsmasker te dragen.'

Tanya wordt daarmee dus eigenlijk door de onderzoekers in het gelijk gesteld: een mondkapje dragen in de lift is aan te raden. Toch is de Rijksoverheid daar opnieuw terughoudender in. Belangrijker zou zijn om afstand te houden en een drukke lift te mijden. 'Een mondkap is nooit een vervanging van andere maatregelen.'

AT5

Over AT5 Coronavragen
AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.