Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huisartsen slaan veel meer griepvaccins in, maar is het genoeg?

8 oktober 2020, 08.00 uur · Door Redactie

Wie standaard een griepprik krijgt, heeft de uitnodiging voor dit jaar waarschijnlijk al op de mat liggen, maar door corona willen veel mensen zonder een uitnodiging ook een prik. Hoewel huisartsenpraktijken meer vaccins hebben ingeslagen, kunnen ze niet helemaal uitsluiten dat er toch tekorten onstaan. 

'De verwachting is dat veel meer mensen met een uitnodiging zich zullen melden ten opzichte van vorige jaren', vertelt Stella Zonneveld, huisarts en medisch directeur van de Regionale Organisatie Huisartsen Amsterdam (Roha), aan AT5. 'We denken dat we voldoende hebben. Zo niet, dan kunnen sommige mensen geen griepprik krijgen.'

Dat er precies dit jaar veel vraag is naar de griepprik, is geen verrassing, zegt huisartsenpraktijk Frankendael. ‘Het komt door de angst voor corona. Er zijn veel overeenkomsten, dus mensen willen het zekere voor het onzekere nemen. Wij hebben dit jaar zelfs 25% meer prikken besteld.'

Geen uitnodiging

Naast de vele mensen mét een uitnodiging, zijn er dit jaar ook veel mensen zónder die een griepprik willen bemachtigen. 'Het komt deels omdat ze bang zijn voor corona en deels omdat je de twee niet uit elkaar kan houden. Dan is het prettig om te weten dat het niet de griep kan zijn', zegt Zonneveld. 

Tekorten

Al in augustus kwamen de eerste meldingen binnen dat er dit jaar een run op griepprikken werd verwacht. Zo zouden er volgens het ministerie van Volksgezondheid honderdduizenden extra mensen een griepprik willen. Ook het RIVM kon door grote internationale vraag slechts een half miljoen extra vaccins inkopen.

Quote

'Ze zijn er vooral voor de kwetsbare mensen, daar gaat het echt om'

huisartsenpraktijk frankendael

Bij huisartsenpraktijk Frankendael is al van te voren aan mogelijke tekorten gedacht: 'We hebben het zo op voorraad dat mensen met een uitnodiging er altijd eentje kunnen krijgen. Ze zijn er vooral voor kwetsbare mensen, daar gaat het echt om.'

Ook Zonneveld gaat er niet van uit dat de tekorten enorme moeilijkheden zullen opleveren: 'Met grote tekorten, krijgen kwetsbare mensen problemen, denk aan overlijdens onder ouderen. Vooralsnog zien we dat niet gebeuren.' 

Minder druk op zorg

Hoewel de griepprik niet tegen corona werkt, is er wel zeker een toegevoegde waarde. Hoe meer vaccinaties, hoe minder druk op de zorg. Griepverschijnselen kunnen namelijk verward worden met coronasymptomen. 

'Wat vooral belangrijk is, is dat zorgmedewerkers zelf gevaccineerd worden. Tijdens het griepseizoen kampt een deel met luchtwegklachten, die moeten dan getest worden op corona en vallen een poos uit. Of ze krijgen de griep en vallen uit. We hebben zorgpersoneel tijdens deze periode echt nodig', zegt Zonneveld. 

Coronaproof prikken

Het prikken zal er voor de mensen met een uitnodiging of recept dit jaar wel anders uitzien. Zo werken praktijken met speciale looproutes, stippen op de grond om de anderhalve meter maatregel te waarborgen en wordt er gewerkt met timeslots. 

Voor de kleine praktijken zijn er, in samenwerking met de gemeente, coronaproof priklocaties gevonden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938